FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 18. lipnja 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan Europska komisija će predstaviti prijedlog revizije Višegodišnjeg financijskog okvira te usmeno izvješće o napretku Ukrajine, Moldavije i Gruzije, o čemu će raspravljati ministri za europske poslove država članica.

Europska komisija će u utorak na sastanku kolegija povjerenika usvojiti prijedlog revizije Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.-2027., sedmogodišnjeg proračuna EU-a. VFO određuje gornju granicu proračunskih rashoda za svaku od sedam godina u razdoblju koje pokriva.

Komisija je prošle godine objavila da nepredviđene potrebe nastale kao  posljedica ruske agresije na Ukrajinu “znatno nadilaze  sredstva dostupna u aktualnom višegodišnjem financijskom okviru”, stoga se može očekivati da će tražiti više sredstava. Međutim,  države članice neto uplatiteljice teško da će na to pristati i umjesto toga tražit će preraspodjelu postojećih sredstava.

U srijedu i četvrtak švedsko predsjedništvo u Stockholmu organizira neformalni sastanak Vijeća za opće poslove, koje čini ministri za europske poslove država članica.

Komisija će ministrima podnijeti usmeno izvješće o napretku Ukrajine, Moldavije i Gruzije. To usmeno izvješće bit će i podloga za raspravu na samitu čelnika EU-a potkraj ovoga mjeseca.

Ukrajina i Moldavija prošle su godine dobile status kandidata za članstvo, a Gruzija status potencijalne kandidatkinje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nekoliko je navrata rekao kako želi da EU ove godine odobri početak pristupnih pregovora s njegovom zemljom.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku pozvao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija na krizni sastanak u Bruxelles sljedeći tjedan. Međutim, nijedan od njih dvojice dosad nije potvrdio da će se odazvati pozivu.

Vučić je u nedjelju rekao da te razgovore smatra “besmislenim”, da će odluku o sudjelovanju donijeti 24 sata prije, te da će ti razgovori imati smisla tek kada Kosovo oslobodi nedavno uhićene Srbe, povuče zabranu uvoza robe iz Srbije i kada gradonačelnici u 4 općine na sjeveru napuste općinske zgrade.

U ponedjeljak se u Luxembourgu sastaju ministri energetike država članica koji će pokušati usuglasiti zajedničku poziciju o reformi modela tržišta električne energije u EU-u.

Cilj je reforme smanjiti ovisnost cijena električne energije o nestabilnim cijenama fosilnih goriva i zaštititi potrošače od skokova cijena, posebno poboljšanjem dugoročnog funkcioniranja tržišta električne energije. Zajedničko stajalište služi kao podloga za pregovore s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

U utorak se sastaju ministri za okoliš država članica koji će nastojati postići zajedničko stajalište o Aktu o obnovi prirode. Cilj zakona je revitalizirati  više od 80 posto europskih staništa koja su u lošem stanju.

Oko toga zakona vodi se žustra rasprava i unutar drugog suzakonodavca, Europskog parlamenta koji zajedno s Vijećem EU-a donosi zakone.

Europska pučka stranka je krajem prošlog mjeseca objavila da se povlači  iz pregovora o Aktu o obnovi prirode i pozvala je Europsku komisiju da izradi novi prijedlog. Prema EPP-u, sadašnji prijedlog zakona ugrožava proizvodnju hrane u Europi i sigurnost hrane u Africi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙