FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnik Suda EU: Poljski nalozi za uhićenje ne mogu se automatski odbiti

BRUXELLES, 12. studenoga 2020. (Hina/dpa) - Sumnje u neovisnost poljskog sudstva ne opravdavaju odluke drugih zemalja EU-a da automatski ignoriraju svaki Europski nalog za uhićenje (EAW) koji izda Poljska, izjavio je u četvrtak nezavisni odvjetnik Europskog suda pravde (ECJ) Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Amsterdamski sud poslao je taj predmet ECJ-u krajem kolovoza, ukazujući na kontroverzne pravosudne reforme u Poljskoj. 

Zemlja može odbiti nečije izručenje ako postoji stvarni rizik da će temeljna prava te osobe biti prekršena. Amsterdamski sud tvrdi da su nedostaci poljskog sudstva tako veliki da se nijednom optuženom ne može jamčiti pravo na neovisni sud te da bi se nalozi za uhićenje koje izda Poljska automatski trebali ignorirati.

"Nezavisni odvjetnik smatra da taj iznimni odgovor ima svoja ograničenja i ne ide tako daleko da zahtijeva automatsko neizvršavanje svakog EAW-a kojeg izdaju sudbene vlasti zemlje članice pogođene tim sustavnim ili općenitim nedostacima", navodi u priopćenju Sud Europske unije sa sjedištem u Luxembourgu.

Amsterdamski sud tvrdi da je neovisnost pravosuđa narušena do te mjere da sudovi ne mogu djelovati neovisno od poljske vlade i parlamenta.

Međutim, Sanchez-Bordona kaže da bi odbijanje izručenja trebalo biti ograničeno na izvanredne okolnosti nakon razmatranja pojedinačnih okolnosti. On tvrdi da bi zaustavljanje svih izručenja vjerojatno rezultiralo nekažnjavanjem zločina i potkopavanjem prava žrtava.

Sud može usvojiti njegove argumente u svojoj presudi, ali i ne mora.

Pozadina ovog slučaja je nalog za uhićenje koji je izdala Poljska 2015. za Poljaka koji je navodno prokrijumčario oko 200 kilograma lakih i teških droga iz Nizozemske u svoju domovinu.

U sličnom slučaju u kojem je sudjelovala Irska 2018. godine, ECJ je presudio da europske vlasti mogu suspendirati poljski nalog za uhićenje ali tek nakon razmatranja pojedinačnih slučajeva.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙