FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će uspostaviti novu agenciju za biomedicinska istraživanja

BRUXELLES, 11. studenoga 2020. (Hina) - Europska komisija u srijedu je najavila da će u sklopu niza mjera za jačanje zdravstvene zaštite u EU-u sljedeće godine predložiti uspostavu nove europske agencije koja će biti pandan američkoj agenciji za biomedicinsko istraživanje i razvoj (Barda).

"Moramo znati biomedicinske inovacije koje su relevantne za krizu i moramo imati kapacitete za razvoj, nabavu i skladištenje potrebnog materijala. Stoga ćemo sljedeće godine predložiti uspostavu tijela za odgovor na zdravstvene krize (HERA)", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

"To može biti prekretnica za našu stratešku pripremljenost, našu sposobnost da predvidimo prijetnje i pojačamo zajednički odgovor u Europskoj uniji", dodala je povjerenica.

Nova agencija HERA (Health Emergency Response Authority) trebala bi postati operativna 2023. godine.

Europska komisija predložila je u srijedu niz mjera za jačanje zdravstvene zaštite i bolju pripremljenost na razini EU-a za buduće zdravstvene krize.

"Pandemija koronavirusa istaknula je potrebu za više koordinacije u Europskoj uniji, otpornije zdravstvene sustave i bolju pripremljenost za buduće krize", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na temelju naučenog u devet mjeseci borbe protiv covida-19, Komisija predlaže zdravstveni okvir za bolju pripremljenost na razini EU-a, nadzor, procjenu rizika, rano upozorenje i brzi odgovor.

Nove mjere predstavljaju prvi korak u izgradnji zdravstvene unije. Zdravstvena skrb je u isključivoj nadležnosti država članica, a na razini EU-a mogu se jedino bolje koordinirati mjere koje članice donose za rješavanje zdravstvenih kriza.

"Danas počinjemo graditi europsku zdravstvenu uniju kako bismo zaštitili građane visokokvalitetnom skrbi u krizama i opremili Uniju i njezine države članice za spriječavanje i upravljanje zdravstvenim krizama koje utječu na cijelu Uniju", kaže predsjednica Komisije von der Leyen.

Tri predložene uredbe upućene su Vijeću i Europskom parlamentu koji trebaju ispregovarati i usvojiti konačne zakonske tekstove. Uredbe stupaju na snagu čim se usvoje i mogu se izravno primjenjivati.

Prema novoj Uredbi o ozbljnim prekograničnim zdravstvenim prijetnjama,  EU će moći usvojiti zajedničke mjere na europskoj razini kako bi se mogli suočiti s budućim prekograničnim krizama - proglasiti izvanrednu zdravstvenu situaciju na razini EU-a, čime se pokreće pojačana koordinacija koja će omogućiti razvoj, stvaranje zaliha i nabavu proizvoda za prevladavanje krize; jačati planove za bolju pripremljenost, izvještavanje i reviziju na razini EU-a te uspostaviti integrirani sustav za nadzor prenosivih bolesti i ostalih zdravstvenih prijetnji.

Ostale dvije uredbe odnose na jačanje mandata europskih agencija - Europskog centra za kontrolu i sprječavanje bolesti i Europske agencije za lijekove.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙