FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: za novi program Digitalna Europa minimalno 9,2 milijarde eura u novom VFO-u

Autor: Doris Kujek

STRASBOURG, 13. prosinca 2018. (Hina) - Europski parlament prihvatio je u četvrtak prijedlog uredbe o uspostavi novog programa Digitalna Europa i osiguravanju najmanje 9,2 milijarde eura za provedbu programa u novom Višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027., kojim će se, između ostalog, poticati konkurentnost Unije, razvijati računalstvo visokih performansi i umjetna inteligencija.  

Prijedlog da se novom programu Digitalna Europa osigura najmanje 9,2 milijarde eura u novom VFO-u podržao je 491 zastupnik, 38 ih je bilo protiv, a 51 suzdržan. Austrijska zastupnica Angelika Mlinar (ALDE) istaknula je jučer na raspravi da je to minimalan iznos koji se mora osigurati, ali i nadopuniti sufinanciranjem država članica i/ili privatnog sektora. 

“Europska unija treba osigurati i računati na vlastitu digitalnu suverenost i zajamčiti visoku razinu kibernetičke sigurnosti”, istaknula je Mlinar. 

Mlinar je kao izvjestiteljica iz Odbora za industriju, istraživanje i energetiku u srijedu na plenarnoj sjednici poručila da se novim paneuropskim programom Digitalna Europa treba ojačati konkurentnost Unije u odnosu na SAD, Kinu i Japan i osigurati otpornost gospodarstva. 

Posebni ciljevi koji trebaju činiti okosnicu programa Digitalna Europa su računalstvo visokih performansi, umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost, napredne digitalne vještine i najbolja uporaba digitalnih kapaciteta i interoperabilnost. 

Povjerenica Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel istaknula je da bi se ispunjavanjem posljednjeg  navedenog cilja svim poduzećima olakšao pristup tehnologijama, znanju i iskustvu. 

“Želimo pomoći malim i srednjim poduzetnicima, velikim kompanijama i poslati jasnu poruku. Iako Europska unija zaostaje u digitalnoj transformaciji, imamo kapaciteta i mogućnosti da uhvatimo korak”, rekla je Gabriel.

U tome bi ključnu ulogu trebali imati europski digitalnoinovacijski centri pomoću kojih će mala i srednja poduzeća poboljšati svoje poslovanje, proizvode i usluge. Centri bi također trebali sudjelovati u osposobljavanju zaposlenika i studenata. 

“Ako želimo da Europska unija ima odlučujuću ulogu u digitalnoj transformaciji, moramo nešto učiniti već danas”, pozvao je u srijedu na što brže djelovanje nizozemski zastupnik Jeroen Lenaers (EPP). 

 

(Hina) xdor yvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙