FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 30. rujna 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će zastupnici među ostalim glasovati o novom zakonu o emisiji ugljičnog dioksida iz automobila i o smanjenju pretpristupnih sredstava za Tursku, a u Luxembourgu se sastaju ministri financija zemalja članica Europske unije.

Zastupnici Europskog parlamenta zasjedaju od ponedjeljka do četvrtka na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. 

Zastupnici će glasovati o novom zakonu kojim se postavlja cilj smanjenja emisije ugljičnog dioksida iz novih automobila za 45 posto do 2030., za 20 posto do 2025. godine. Proizvođači automobila također će morati povećati tržišni udio električnih automobila i vozila s niskom emisijom ugljičnog dioksida. 

Dio zastupnika smatra nerealnim smanjenje od 45 posto, koje je prihvaćeno na Odboru za okoliš te da nije napravljena procjena učinka novog zakona.

Predloženo smanjenje emisije ugljičnog dioksida daleko premašuje prijedlog Komisije, koja je predložila smanjenje od 30 posto. Rasprava o tom zakonu održat će se u utorak, a u srijedu je glasovanje.

U utorak će zastupnici glasovati o oduzimanju 70 milijuna eura pretpristupne pomoći Turskoj jer u toj zemlji nije napravljen nikakav napredak u području vladavine prava, demokracije, ljudskih prava i slobode medija.

U srijedu će sa zastupnicima raspravljati estonski premijer Juri Ratas. On je deseti čelnik koji sa zastupnicima raspravlja o budućnosti Europe.

Na dnevnom redu plenarne sjednice je i rasprava o pravosudnim reformama u Rumunjskoj u nazočnosti premijerke Viorice Dancile. Socijalistička vlada u Rumunjskoj izazvala je revolt građana koji su prosvjedovali diljem zemlje zbog promjene zakona o borbi protiv korupcije kako bi se zaštitilo političare.

U Luxembourgu se u ponedjeljak sastaje euroskupina, ministri financija 19 zemalja eurozone, a u utorak će im se pridružiti ministri financija iz ostalih zemalja članica na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove. Euroskupina će raspravljati o reformi Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), koji je uspostavljen kako bi pružao financijsku pomoć zemljama eurozone koje se nađu u krizi. Sada postoje prijedlozi da se ESM pretvori Europski monetarni fond.

U utorak će ministri financija svih zemalja članica raspravljati o borbi protiv pranja novca te o nekim promjenama vezanim uz porez na dodanu vrijednost.

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙