FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 23. rujna 2018. (Hina)  - Sljedeći tjedan Sud EU-a u Luxembourgu objavit će odluku u vezi s pravom na pristup dokumentima nakon što je istraživačkim novinarima Europski parlament odbio dati uvid u podatke kako zastupnici troše 4416 eura koje mjesečno dobivaju za troškove ureda.

Skupina od 28 istraživačkih novinara obratila se Sudu EU-a nakon što im je Europski parlament odbio pristup dokumentima koji se odnose na mjesečne naknade za troškove ureda koji godišnjoj razini dosežu iznos od oko 40 milijuna eura. 

Svaki zastupnik Europskog parlamenta mjesečno dobije na svoj osobni račun iznos od 4416 eura za troškove ureda, ali ne moraju podnositi nikakve dokaze za što se taj novac troši niti su dužni vratiti evenutalno nepotrošeni dio.

Parlament je na pozive za većom transparetnošću trošenja tih sredstava pristao odlukom iz srpnja da se ta sredstva uplaćuju na zasebni, a ne osobni račun zastupnika.

Sud EU-a u utorak će objaviti odluku o zahtjevu istraživačkih novinara da Europski parlament objavi dokumente kako zastupnici troše ta sredstva.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac sudjelovat će u srijedu u Europskom parlamentu na konferenciji koju organizira Europska pučka stranka o kohezijskoj politici nakon 2020. u konteksu novog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-2027.

Europski parlament će sljedeći tjedan raditi u odborima u Bruxellesu. U ponedjeljak će Odbor za ekonomske i monetarne poslove raspravljati s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem o stanju u eurozoni i najavljenom planu Europske središnje banke (ESB) da prestane s politikom "kvantitativnog popuštanja". Riječ je o jednoj od nestandardnih mjera monetarne politike ESB-a, koji je 2015. počeo kupovati vrijednosne papire od poslovnih banaka. Tako se u sustav ubacuje svježi novac i suzbija deflacijski pritisak čime se potiču investicije i gospodarski rast. Bio je to odgovor na recesiju i spori gospodarski rast u eurozoni.

U četvrtak i petak u Europskom parlamentu održava se konferencija na kojoj će se okupiti organizacije za provjeru činjenica koje će razgovorati o izazovima na predstojećim europskim izborima, ponajprije u pogledu dezinformacijskih kampanja.

U nedjelju u Birminghamu počinje trodnevna godišnja konferencija britanske vladajuće Konzervativne stranke, koja je duboko podijeljena oko izlaska zemlje iz EU-a. Ishod te konferencije mogao bi imati velikog učinka na britansko stajalište o Brexitu, a ne isključuje se ni pobuna protiv premijerke Therese May, koju bi mogli pokušati svrgnuti zagovornici potpunog raskida s EU-om.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙