FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za aktivnosti Europskih snaga solidarnosti do 2020. godine odobreno 375,6 miljuna eura

Autor: Doris Kujek

STRASBOURG, 11. rujna 2018. (Hina) -  Europskim snagama solidarnosti, programu namijenjenom mladima u obliku volontiranja, pripravništva ili zaposlenja, odobren je proračun od 375,6 milijuna eura za aktivnosti do 2020. godine.  

Odobreni proračun namijenjen je aktivnostima mladih u području zaštite okoliša, obrazovanja, integracije migranata i slično. Razdoblje volontiranja trajat će najviše 12 mjeseci, pripravništvo između dva i šest mjeseci, dok će se ugovori za rad izdavati za najmanje tri mjeseca. 

Izvjestiteljica Helga Trüpel (Zeleni/EFA), članica Odbora za kulturu i obrazovanje, navela je u uvodnom izlaganju važnost razlikovanja aktivnosti volontiranja s plaćenim radnim mjestom u svrhu zaštite mladih, uključivanja u projekt osoba s ograničenim mogućnostima, pritom misleći na osobe s invaliditetom i one koji žive u izoliranim i marginaliziranim zajednicama te osiguravanja prikladnog proračuna. 

"Jasno smo odredili što se podrazumijeva pod volontiranjem, a što pod zapošljavanjem, i to u okruženju rada s izbjeglicama, pružanja pomoći osobama suočenima s prirodnim katastrofama i slično. Program je iznimna prilika mladima između 18 i 30 godina da učine nešto za sebe, nauče strane jezike, upoznaju druge zemlje i okolnosti u kojima se one nalaze i svojim angažmanom doprinesu lokalnim zajednicama", istaknula je Helga Trüpel. 

Europske snage solidarnosti pokrenute su krajem 2016. godine. Povjerenik Europske komisije za kulturu, obrazovanje i mlade Tibor Navracsics rekao je da se na program do sada prijavilo preko 75 tisuća mladih, a gotovo sedam tisuća ih je uključeno u aktivnosti. Predviđa se da će do 2020. godine oko 100 tisuća mladih sudjelovati u programu Europskih snaga solidarnosti. U sljedećem dugoročnom europskom proračunu, Komisija predlaže iznos od 1,26 milijardi eura što bi trebalo biti dovoljno za sudjelovanje oko 350 tisuća mladih.

"Slanjem snažnog signala mladima u Europi, Europska komisija je predložila proširenje financijskih sredstava na sljedeći proračun EU-a od 2021. do 2027. godine, a mi se želimo konsolidirati i nadograditi sve ono što smo dosad postigli, pri čemu predlažemo i uvođenje potpore operacijama humanitarne pomoći. To može značiti početak stvaranja uistinu globalne volonterske zajednice", dodao je Povjerenik Europske komisije Tibor Navracsics.  

Brando Benifei iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata i član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, podsjetio je tijekom rasprave da u nastavku programa Europskih snaga solidarnosti mogu sudjelovati svi mladi Europljani, neovisno o zemlji podrijetla, njihovim osobnim potrebama ili obiteljskim i financijskim okolnostima u kojima se nalaze, dodavši da treba pridati veću pozornost osobama s invaliditetom. Socijaldemokrat Tiemo Wölken istaknuo je da je potrebno zadržati neprofitni princip djelovanja, ali i prozvao zemlje članice Europske unije da nedovoljno sudjeluju u financiranju postojećeg programa. 

Zastupnici koji su sudjelovali u raspravi, većinom su podržali ideju solidarnosti, u koju je uključeno pomaganje izbjeglicama.

Zastupnici kritični prema inicijativi isticali su, primjerice, da mladima, prije no što ih se pozove na volontiranje, treba osigurati zaposlenje i uvjete za život, te da se u projektima volontiranja mora prvenstvo dati interesima građana EU-a pred imigrantima.

(Hina) xdor yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙