FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrenuta zajednička europska akcija za bolju procijepljenost

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 4. rujna 2018. (Hina) -Zajednička europska akcija koju financira Europska unija s ciljem smanjenja otpora prema cijepljenju i poboljšanja stope procijepljenosti u EU-u pokrenuta je u utorak sastankom u Parizu, objavila je Europska komisija.

 "Cijepljenje je čin solidarnosti te nam je potreban zajednički i strateški pristup za borbu protiv otpora cijepljenju i za poboljšanje stope procijepljenosti u EU-u i susjednim zemljama. Zarazne bolesti se ne zaustavljaju na granicama! Iznimno mi je zadovoljstvo danas najaviti pokretanje zajedničke europske akcije o cijepljenju, koja će pomoći u spašavanju života u Europi, posebice među najranjivijim skupinama kao što su djeca", izjavio je povjerenik za zdravstvo Europske komisije Vytenis Andriukaitis.
 Zajedničku europsku akciju koordinira Francuska, a financira se uglavnom iz zdravstvenih programa Europske unije u visini od 3,5 milijuna eura za trogodišnje razdoblje. 
 Na prvom sastanku u Parizu okupili su se predstavnici 17 država članica EU-a, nekoliko susjednih zemalja te predstavnici različitih međunarodnih organizacija, sveučilišta, nevladinih organizacija i proizvođača cjepiva.
 Posljednjih desetak godina u Europi pada stopa procijepljenosti pa se sve češće javljaju manje epidemije ospica.
  Prema Europskom uredu Svjetske zdravstvene organizacije prošle je godine zabilježeno 21.135 slučajeva oboljelih od ospica, a 2016. bilo je 5273 oboljela. Prošle godine u Europi je od ospica umrlo 35 osoba.
 Oboljeli uglavnom nisu cijepljeni, a pad stope procijepljenosti može se objasnitii i vrlo aktivnom antivakcinacijskom kampanjom koja nailazi na veliki broj pristaša iako se temelji na neprovjerenim podacima.
 Do unatrag desetak godina ospice su bile gotovo zaboravljena bolest zahvaljajući visokoj stopi procijepljenosti.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙