FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varadkar pozvao na nastavak potpore EU-a u pregovorima oko granice u Irskoj

Autor: Alen Kozina

STRASBOURG, 17. siječnja 2018. (Hina) - Irski premijer Leo Varadkar zahvalio je u srijedu u Europskom parlamentu na solidarnosti Europske unije s njegovom zemljom u kontekstu Brexita kako se između Republike Irske i Sjeverne Irske ne bi ponovno uspostavila "tvrda granica".

"Ne možemo se vratiti natrag u pitanju 'tvrde granice' u našoj zemlji. Većina ljudi koji žive u Sjevernoj Irskoj ostat će europski građani i nakon Brexita zahvaljujući njihovom jedinstvenom statusu britanskih i irskih građana po sporazumu od Velikog petka", rekao je Varadkar u raspravi s europarlamentarcima u Strasbourgu o budućnosti Europe.

Jamstvo Londona o izbjegavanju "tvrde granice" s Irskom trebalo bi se konkretizirati u drugoj fazi pregovora o izlasku Britanije iz EU-a, te su pregovori o Brexitu, istaknuto je u raspravi, primjer koristi koje male zemlje mogu imati od solidarnosti cijele Unije. Ujedinjeno Kraljevstvo bi Uniju trebalo napustiti u ožujku 2019.

Varadkar je prvi od čelnika zemalja članica koji će u Europskom parlamentu sa zastupnicima raspravljati o budućnosti Europe.

Predstavljajući svoju viziju za budućnost Europe, irski premijer je istaknuo potrebu za unaprjeđenjem demokracije u EU, dovršavanjem ekonomske i monetarne unije, te osiguranjem da velike korporacije zaista plaćaju svoj pravi udio poreza. U mjesecu koji obilježava 45 godina članstva u Irskoj, izrazio je zahvalnost zastupnicima za njihovu podršku i solidarnost u pregovorima oko Brexita.

Varadkar je u svom obraćanju pozvao i na jačanje supsidijarnosti, odnosno snaženja odgovornosti i prava regija i država, u EU-u i napomenuo kako lokalne i regionalne vlasti u SAD-u i Kanadi imaju veće ovlasti.

Velika većina klubova zastupnika pozdravila je poziv premijera Varadkara za demokratskijom Unijom koja poduzima konkretne korake u zaštiti načina života ljudi, sigurnosti, vrijednosti i identiteta građana, te zajednički osigurava socijalnu dobrobit i prosperitet u globaliziranom svijetu. Zastupnici u Europskom parlamentu su ponovili svoju čvrstu obvezu da stoje uz Irsku u pregovorima oko Brexita, te da se osigura potpuna primjena Sporazuma postignutog na Veliki petak.

Zastupnik UKIP-a Nigel Farage, jedan od vodećih zagovornika Brexita, je izrazio uvjerenje da će London poštivati sporazum od Velikog petka i dodao da se, unatoč spekulacijama posljednjih dana, on čvrsto protivi ponavljanju referenduma o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a.

Čelnik stranke desnog centra Fine Gael, 38-godišnji Leo Varadkar, dijete je Indijke i Irca. Ove je godine postao najmlađi premijer u povijesti Republike Irske, a 2015. bio je prvi član irske vlade koji je javno priznao da je homoseksualac.

"Rođen sam kao Europljanin i dio sam nove generacije političkih čelnika rođenih nakon što su se naše zemlje pridružile Uniji", istaknuo je, među ostalim, irski premijer.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani tom je prilikom rekao kako je "inzistirao, od dana kada je izabran prije godinu dana, na važnosti približavanja Europe građanima".

"Oni traže da donesemo rješenja za stvaranje radnih mjesta, riješimo migracijske tokove, te da ojačamo sigurnost i obranu. Otvorena rasprava između zastupnika i čelnika EU-a otvara put ključnom dijalogu i razumijevanju na korist građana diljem kontinenta. Ova rasprava stavlja Europski parlament - jedinu izravno izabranu instituciju - tamo gdje joj je mjesto, u središte rasprave o budućnosti Europe“, rekao je Tajani u uvodu rasprave.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙