FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 14. siječnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan zastupnici Europskog parlamenta okupit će se na prvoj plenarnoj sjednici u 2018. godini, na kojoj će bugarski premijer Bojko Borisov predstaviti prioritete bugarskog predsjedništva, a irski premijer Leo Varadkar raspravljat će sa zastupnicima o budućnosti Europe.

Bugarski premijer Bojko Borisov obratit će se u srijedu zastupnicima i predstavit im program predsjedništva u prvoj polovici ove godine. Bugarska je kao prioritetete svoga predsjedavanja izdvojila četiri prioriteta: budućnost Europe i mladi; perspektiva Europe i povezivanje sa zapadnim Balkanom; sigurnost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Europi i digitalna ekonomija i vještine za budućnost.

U utorak će zastupnici raspravljati o rezultatima proteklog estonskog rotirajućeg predsjedništva u drugoj polovici prošle godine.

U srijedu će irski premijer Leo Varadkar raspravljati sa zastupnicima o budućnosti Europe. Riječ je o prvoj u nizu rasprava koje će uslijediti o toj temi između šefova država i zastupnika.

U srijedu popodne zastupnici će raspravljati o utjecaju ruske propagande na države članice EU-a i navodnim pokušajima utjecaja na izbore dezinformacijama u nekim zemljama. Još 2016. zastupnici su usvojili rezoluciju u kojoj su upozorili da je Moskva pojačala propagandu protiv EU-a. Istaknuli su da ruska vlada služi "širokom lepezom sredstava i instrumenata kao što su skupine za strateško promišljanje, specijalne zaklade (npr. Ruski mir),... višejezične TV postaje (Russia Today), lažne novinske agencije i multimedijske platforme (Sputnik), prekogranične društvene i vjerske skupine, ... društveni mediji i internetski trolovi kako bi dovela u pitanje demokratske vrijednosti, podijelila Europu, pribavila podršku domaće javnosti i stvorila predodžbu o državama u istočnom susjedstvu EU-a kao o propalim državama".
EU je za ovu godinu namijenila 1,1 milijuna eura za borbu protiv ruske propagande.

Zastupnici će tijekom sjednice glasovati o tri izvješća o energiji: energetskoj učinkovitosti; obnovljivim izvorima energije i energetskoj uniji.

Prihvate li zastupnici ta izvješća, pregovarači Europskog parlamenta dobit će mandat za početak pregovora o tim pitanjima s Vijećem EU-a, koje je već prihvatilo svoje pregovoračko stajalište.

Prema prijedlogu zastupnika, potrošnja energije treba se smanjiti za 40 posto do 2030. u odnosu na razinu iz 2005. godine a udio iz obnovljivih izvora povećati s 27  35 posto. 

U sektoru prometa, najmanje 12 posto potrošene energije u svakoj državi članici EU-a moralo bi se proizvesti iz obnovljivih izvora, kao što su sunce ili vjetar.

U utorak će Europska komisija usvojiti strategiju EU-a o plastici, koja je dio paketa o kružnom gospodarstvu. Komisija u tom dokumentu navodi da se do 2030. sva plastična ambalaža u EU mora reciklirati.

U nedjelju, 21. siječnja održat će se izvanredni kongres njemačkih socijaldemokrata (SPD)kako bi glasovali o prelimiranom dogovoru s kancelarkom Angelom Merkel o otvaranju pregovara za sklapanje koalicijske vlade.

U utorak u Sandhurstu, pored Londona, sastat će se britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙