FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tusk Londonu ostavlja mogućnost da promijeni mišljenje o Brexitu

Autor: Alen Kozina

ZAGREB/STRASBOURG, 16. siječnja 2018. (Hina/dpa) - Europska unija je otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji, rekao je u utorak zastupnicima u Europskom parlamentu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je rekao da "ako vlada Ujedinjene Kraljevine ostane pri svojoj odluci da izađe" iz EU-a, "Brexit će postati stvarnost sa svim svojim negativnim posljedicama" u ožujku 2019. godine.

"Osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje", rekao je. "Mi, ovdje na kontinentu, nismo promijenili mišljenje, još smo uvijek otvoreni za vas".

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da se nada da će se Tuskova poruka "jasno čuti u Londonu".

Ti komentari europskih čelnika dolaze nakon što se u Britaniji intenzivirala rasprava o mogućnosti drugog referenduma o Brexitu.

Prošlog je tjedna bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage, koji je bio jedan od najgorljivijih zagovornika Brexita, sugerirao da ne isključuje podržati pozive za drugi referendum.

U raspravi o zaključcima summita Vijeća u Europskom parlamentu čelnici najvećih političkih skupina upozorili su London da ne bude previše siguran u tranzicijsko razdoblje nakon Brexita koje su zacrtali čelnici EU-a u prosincu.

"Ako uvjeti neće biti dovoljni dobri Europska pučka stranka ga neće prihvatiti", rekao je Manfred Weber, čelnik te nabrojnije skupine zastupnika, i dodao da to još uopće nije sigurno.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙