FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 26. studenoga 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Abidjanu, glavnom gradu Obale Bjelokosti, održat će se peti summit Afričke i Europske unije, u Bruxellesu će zemlje članice ponovno pokušati donijeti odluku o daljnjoj uporabi glifosata, herbicida za koji se sumnja da je kancerogen, a Europska komisija bi trebala objaviti svoje ideje o reformi Zajedničke poljoprivredne politike.

U srijedu i četvrtak u Abidjanu će se održati summit EU-Afrika, na kojem će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković. Ukupno 55 afričkih čelnika i 28 čelnika zemalja EU-a razgovorat će o investicijima  u mlade u Africi, miru i sigurnosti, demokraciji, vladavini prava i ljudskima pravima te migracijama i zapošljavanju.

Afrika je suočena s velikim demografskim problemom, procjene su da će se do 2050. godine njezino stanovništvo udvostručiti. To je jedini kontinent u kojem mladi predstavljaju najbrojniju skupinu, oko 60 posto afričkog stanovništva mlađe je od 25 godina.

EU je pokrenula prošle godine ambiciozni  investicijski plan za Afriku i susjedstvo, koji bi s početnih  4 milijarde eura europskog novca mogao pokrenuti investicije u visini od 44 milijarde eura.
EU očekuje od afričkih država da veći postotak svog BDP-a izdvajaju za obrazovanje, s posebnim naglaskom na djevojčice.
"Novi plan nudi pojas za spašavanje onima koji bi u suprotnom bili prisiljeni da se upute na opasno putovanje. To se mora učiniti", rekao je Juncker.

Europska komisija je za ponedjeljak sazvala sastanak Žalbenog odbora, koji će pokušati odlučiti o produljenju dozvole za uporabu glifosata. Taj odbor je sazvan nakon što se 9. studenoga na sastanku Stalnog Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu (Paff), koji čine predstavnici zemalja članica, nije postigla kvalificirana većina za Komisijin prijedlog da se dozvola za glifosat produlji za još pet godina. Ako ni Žalbeni odbor ne postigne rješenje, odluku će morati donijeti Europska komisija.

Europska komisija će u srijedu objaviti svoje ideje o reformi Zajedničke poljoprivredne politike, na koju odlazi najveći dio europskog proračuna. Cilj reforme je modernizirati i pojednostaviti pravila poljoprivredne politike.

U srijedu i četvrtak u Bruxellesu će se okupiti europski zastupnici na mini-plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu. Oni će između ostaloga, izglasati proračun EU-a za sljedeću godinu, koji je nedavno dogovoren između predstavnika Parlamenta i zemalja članica.

Na plenarnoj sjednici u četvrtak zastupnici će razgovorati o vladavini prava na Malti, koja je u središtu pozornosti nakon ubojstva Daphne Caruana Galizia, najpoznatije malteške novinarke, koja je istraživala korumpiranost  vladajuće elite u zemlji. 

U četvrtak i petak se u Bruxellesu sastaje Vijeće za konkurentnost.

Također u petak, odlazeći šef euroskupine Jeroen Dijsselbloem trebao bi objaviti imena kandidata za svog nasljednika, koje će predložiti zemlje članice eurozone.
 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙