FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 29. listopada 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Europskoj uniji pozornost će biti usmjerena na Kataloniju koja je u petak proglasila neovisnost, a središnja vlast u Madrid ukinula autonomiju te regije i raspisala izbore za 21. prosinca, a u Češkoj i Njemačkoj se nastavljaju pregovori za formiranje vlade nakon provedenih parlamentarnih izbora.

Što se tiče Bruxellesa, sljedeći tjedan nema predviđenih sastanaka, u srijedu i četvrtak su europske institucije zatvorene zbog blagdana Svih svetih, koji je u Belgiji neradni dan. Izaslanstva pojednih odbora Europskog parlamenta putuju u inozemstvo, poput odbora za vanjske poslove i obranu, koji će posjetiti Washington i Norfolk kako bi razgovorali o suradnju EU-NATO s visokim dužnosnicima NATO-a, američkog Kongresa i State Departmenta.

Španjolska vlada je aktivirala ustavni članak 155 o privremenom oduzimanju autonomije Katolonije, čije ovlasti preuzima središnja vlada u Madridu, raspustila je katalonski parlament i zakazala regionalne izbore za 21. prosinca.

Europska unija sa zabrinutošću prati razvoj događaja. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da se EU ne treba miješati u španjolsko-katalonske rasprave, ali da ne želi da se "EU sutra sastoji od 95 država članica". Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao da je se za EU ništa ne mijenja, da joj "Španjolska ostaje jedini sugovornik", ali je istodobno pozvao Madrid da dade prednost  "sili argumenata, a ne argumentu sile".  Većina europskih zemalja najavila  je da neće priznati katalonsku neovisnost, tražeći da se rješenje treba postići u skladu sa španjolskim ustavom.

U utorak bi češki predsjednik Miloš Zeman trebao dati mandat za sastav nove vlade Andreju Babišu, čelniku populističkog pokreta ANO, koji je osvojio 78 od 200 zastupničkih mjesta u češkom parlamentu.

U dosadašnjim razgovorima, sve stranke koje su zastupljene u parlamentu, osim krajnje desne i protueuropske stranke Sloboda i izravna demokracija (SPD)  odbile su biti u koaliciji s Babišem, ali SPD njemu nije prihvatljiv.

On je na to odgovorio da će pokušati formirati manjinsku vladu u kojoj bi bili nestranački ministri.

Nakon uspješnog početka uvodnih razgovora o mogućnosti nove vladine koalicije u kojoj bi bili CDU kancelarke Angele Merkel, liberali (FDP) i Zeleni, došlo je do zastoja na pitanjima klimatske i migracijske politike. Istodobno, socijaldemokrati (SPD), koji su bili u velikoj koaliciji s CDU-om u dva zadnja mandata, i dalje odbijaju i treći put ući u takvu koaliciju, ističući da se moraju iscrpiti sve druge opcije, uključujući i nove izbore.

U ponedjeljak bi se trebali nastaviti preliminarni razgovori između triju stranaka. Na dnevnom redu su školstvo, digitalizacija i unutarnja politika, dok su vruće teme poput klime i migranata za sada maknute s dnevnog reda.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙