FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnica Zovko na sastanku stranaka desnog centra EU-a i Afrike u Abidjanu

Autor: Vesna Klanac

ZAGREB, 9. listopada 2017. (Hina) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (HDZ/EPP), koja boravi u Abidjanu u Obali Bjelokosti, na sastanku stranaka desnog centra iz Afrike i Europske unije - New Windhoek Dialogue - kazala je da su "slobodni, transparentni i vjerodostojni izbori" temelj demokratskog društva te da je Bruxelles u cilju promicanja ljudskih prava i borbe protiv štetnih praksi, poput genitalnog sakaćenja žena (FGM), osigurao 16 milijuna eura, doznaje se u ponedjeljak iz službenog priopćenja.

Zovko sudjeluje na dvodnevnom sastanku na kojem su sudionici raspravljali o odnosima između Afričke unije (AU) i EU-a te zajednički razradili strategije glavnih tema za predstojeći summit Afričke unije i EU-a u studenom, među kojima su dobro upravljanje, ljudska prava, ulaganje u mlade za brži i inkluzivniji rast i održivi razvoj, trgovina i regionalna integracija, migracija i prekogranično upravljanje te financije i ulaganja.

"Slobodni, transparentni i vjerodostojni izbori su temelj na kojima počiva demokratsko društvo i služe učvršćenju demokracije", kazala je Zovko na panelu "Demokracija, dobro upravljanje i ljudska prava".

U svom izlaganju Zovko je navela da jedan od ključnih elemenata demokracije, dobrog upravljanja i ljudskih prava uključuje poboljšanje suradnje partnera u područjima dobrog upravljanja, praćenja izbornih procesa, zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nekažnjivosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini, operacionalizaciji arhitekture afričke uprave te koordinaciju u UNHCR-u.

"U skladu s tim ciljevima, Europska unija je osigurala 5 milijuna eura za program podrške nacionalnim institucijama koje se bore za ljudska prava, te 11 milijuna eura za zajednički program Fonda UN-a za stanovništvo i UNICEF-a za borbu protiv štetnih praksi u Africi, poput genitalnog sakaćenja žena", kazala je Zovko.

Istaknula je da cilj partnerstva EU - Afrika ostaje poštivanje ljudskih prava i načela dobrog upravljanja te kako je nužno inzistirati na provedbi reformi u ključnim područjima, tj. na vladavini prava, te institucionalnim i političkim reformama kako bi se stvorilo okruženje koje bi se trebalo temeljiti na načelima transparentnosti, demokracije i odgovornosti.

Zovko je kao članica Promatračke misije EU-a imala priliku nadgledati tijek izbornih procesa u Africi.

Zaključujući sastanak u Abidjanu, zastupnik Michael Gahler je poručio da je "vrijeme da se ponovo investira u odnose EU-a i Afrike", upozorivši, međutim, da će uspjeh politika i planova najavljenih za predstojeći summit ovisiti o političkoj volji za njihovu brzu implementaciju i predanosti afričkih čelnika vladavini zakona i dobrom upravljanju.

"Složili smo se da je produbljenje suradnje između Afrike i EU-a od koristi za oba kontinenta. Nadamo se da će predstojeći summit utrti put promjeni u našim odnosima, od pomoći za razvoj do odnosa temeljenog na trgovini, ulaganjima i angažmanu privatnog sektora s obje strane. Dobro upravljanje je preduvjet za razvoj", zaključio je Gahler.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici 12 afričkih država, zastupnici EPP-a i predstavnici Zaklade Konrad Adenauer.

(Hina) xvk ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙