FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker i Barnier nezadovoljni napretkom u pregovorima u Brexitu

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/STRASBOURG, 3. listopada 2017. (Hina) - U pregovorima s Velikom Britanijom o izlasku iz EU-a do sada nije postignut dovoljan napredak da bi se moglo prijeći u drugu fazu i pregovarati o budućim odnosima, kazali su u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i glavni europski pregovarač Michel Barnier.

Govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, Juncker i Barnier kazali su da, unatoč četiri kruga pregovora, nije postignut dovoljan napredak u tri ključna pitanja koja treba riješiti da bi se moglo ići dalje.

Komisija, koja pregovara s Londonom u ime EU-a, zbog toga neće moći preporučiti europskim čelnicima da odobre početak pregovora o budućim odnosima Velike Britanije s Unijom.

Europski čelnici razmotrit će stanje pregovora s Londonom na summitu 19. i 20. listopada u Bruxellesu.

"Još nismo postigli dovoljan napredak", rekao je Juncker, kako prenosi dpa. "Za sada ne mogu reći da smo spremni započeti drugu fazu pregovora."

Kada je riječ o pravima tri milijuna europskih građana koji žive u Britaniji, Juncker je rekao da treba razjasniti ulogu Europskog suda pravde.

Pozdravio je priznanje britanske vlade da ima financijske obveze prema Uniji, ali i napomenuo: "Vrag će biti, kao i uvijek, u detaljima."

Neki europski dužnosnici procjenjuju da bi Britanija Uniji trebala isplatiti između 60 i 100 milijardi eura, dok se u Londonu govori o iznosu od oko 20 milijardi.

U pogledu Irske, Juncker je rekao da rješenje pitanja granice između Sjeverne Irske i Republike Irske mora poštivati europske zakone i sjevernoirski mirovni sporazum sklopljen na Veliki petak 1998., koji uređuje podjelu vlasti u toj regiji.

"I dalje postoje ozbiljne razlike u mišljenjima, posebno u pogledu financijskog dogovora", rekao je Barnier. "Nećemo prihvatiti da 27 država članica plaća ono što je dogovorilo 28. Ništa više i ništa manje", naglasio je.

Smijenite Johnsona!

Britanska premijerka Theresa May trebala bi smijeniti svojeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona ako želi postići napredak u pregovorima o Brexitu, rekao je u raspravi Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Weber smatra da Johnsonove proturječne izjave koče pregovore.

"Molim, smijenite Johnsona", rekao je.

"Ključno pitanje je koga da nazovem u Londonu? Theresu May, Borisa Johnsona ili Davida Davisa?", rekao je, spomenuvši i britanskog ministra za pregovore o Brexitu.

Weber je ocijenio da je britanska vlada "zarobljenik svađa u vlastitoj stranci" i pozvao May da bude odlučnija.

"Thereso May, nemojte, molim, stavljati svoju stranku na prvo mjesto", rekao je. "Neka, molim, na prvom mjestu budu Britanija i britanski građani."

"Molim, ne trebamo više govore. Pokažite liderstvo kad je riječ o sadržaju. A najbolje bi vjerojatno bilo da, molim, smijenite Johnsona", rekao je, kako prenosi Reuters. 

EP preporuča odgodu odluke o Brexitu

Europski parlament usvojio je nakon rasprave s Junckerom i Barnierom rezoluciju o stanju pregovora s Londonom u kojoj je pozvao europske čelnike da na summitu 20. listopada odgode odluku o Brexitu jer u tri ključna pitanja nije postignut dovoljan napredak, osim ako se u petom krugu pregovora ne dogodi veliki pomak.

Parlament je pozdravio pojašnjenja koja je britanska premijerka Theresa May iznijela nedavno u govoru u Firenzi, ali i poručio kako od britanske vlade očekuje da, bez odgađanja, iznese konkretne prijedloge kako bi se zaštitila sva prava europskih građana koji žive u Britaniji i britanskih u Uniji, kako bi London u cijelosti ispunio svoje financijske obveze prema EU-u i kako bi se riješilo pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, u skladu s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998., te, kao dodatni uvjet za zaključenje prve faze pregovora, zatražio jamstvo da će europski zakoni biti poštivani sve dok Britanija službeno ne iziđe iz Unije.

Parlament ima važnu ulogu u Brexitu jer mora odobriti konačan dogovor o razdruživanju.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izrazio je nadu da će u idućih nekoliko mjeseci biti postignut dovoljan napredak kako bi pregovori mogli prijeći u drugu fazu.

"Govor gđe. May u Firenzi pokazao je da je ona otvorena za dijalog i da razumije što je na kocki. Pozivam je da svoju dobru volju pretoči u konkretne planove potrebne kako bi pregovori s Europskom unijom doista mogli ići naprijed", rekao je, kako prenosi portal Europskog parlamenta.

"Nadam se da će u idućih nekoliko mjeseci biti postignut dovoljan napredak kako bi se ispunili uvjeti za početak pregovora o budućim odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom."

Glavni koordinator Europskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt izrazio je nezadovoljstvo pregovorima s Londonom.

"Nije postignut dovoljan napredak. Jako smo zabrinuti, posebno kad je riječ o pravima građana. Prijedlog s naše strane da se to riješi je jednostavan. Neka europski građani zadrže prava koja imaju sada u Ujedinjenom Kraljevstvu i neka jednako vrijedi i za britanske građane koji žive na kontinentu. Pitam se čak zašto još uvijek o tome razgovaramo? To bi se moglo i trebalo odmah riješiti."

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙