FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barnier upozorava London da ne koristi Irsku kao test za buduće odnose s EU-om

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 7. rujna 2017. (Hina) - Glavni europski pregovorač za Brexit Michel Barnier prdstavio je u četvrtak načela za politički dijalog dijalog o Irskoj i Sjevernoj Irskoj u okviru pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a te upozorio London da ne može koristiti Irsku kao test za buduće carinske odnose s EU-om.

 "Zabrinjava me ono što vidim iz britanskog dokumenta. Velika Britanija želi da EU suspendira svoje zakone, carinsku uniju i jedinstveno tržište na budućoj vanjskoj granici EU-a te želi koristiti Irsku kao test za buduće carinske odnose između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. To se neće dogoditi", rekao je Barnier na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Barnier je istaknuo da je potrebno unikatno rješenje na irskoj granici i da će za postizanje takvog rješenja trebati fleksibilnost obiju strana.
EU želi s Velikom Britanijom postići dogovor  o posljedicama njezina izlaska na Sporazum, postignutog na Veliki petak, 1998. u okvir mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj, koji između ostaloga, predviđa neometan promet preko granice.

EU u svojim načelima ističe da će u drugoj fazi pregovora o Brexitu trebati pronaći fleksibilna i kreativna rješenje, koje će spriječiti nastanak "tvrde granice" u Irskoj. Ta rješenja moraju poštovati pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i carinske unije te cjelovitost i učinkovitost pravnog poretka EU-a.

"Današnji je dokument o Irskoj i Sjevernoj Irskoj sažet i sveobuhvatan tekst, koji je izrađen u bliskoj suradnji s irskom vladom. Naš je cilj umanjiti učinak odluke Ujedinjene Kraljevine o napuštanju EU-a na Irsku. No budući da je odluku o napuštanju EU-a donijela Ujedinjena Kraljevina, njezina je odgovornost predložiti rješenja za rješavanje izazova u Irskoj, istaknuo je Barnier.”

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙