FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 17. rujna 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Europskoj uniji se održava Europski tjedan mobilnosti, na snagu privremeno stupa Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA),  izaslanstva nekoliko odbora Europskog parlamanta odlaze u službene posjete u nekoliko zemalja, a britanska premijerka Theresa May u Firenci će održati govoru u kojem bi se trbala osvrnuti na pregovore o Brexitu.

Tradicionalna manifestacija Europski tjedan mobilnosti, koja se ove godine organizira po 16. put, održava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaknulo lokalne vlasti u EU-u na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza i na korištenje alternativnih i ekoloških prijevoznih sredstava. Tema ovogodišnje manifestacije je "Čista, zajednička i inteligentna mobilnost". Cilj je potaknuti građane na korištenje dostupnih zajedničkih mogućnosti gradskog, međugradskog i prigradskog prijevoza jer svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cesti. Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz.

U četvrtak, 21. rujna privremeno stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Europske unije, što znači da će se veliki dio toga sporazuma početi provoditi. CETA je još uvijek kontoverzna za mnoge u EU-u. O tom sporazumu dugo se pregovaralo, a nakon toga uslijedile su poteškoće s ratifikacijom. Belgija je 7. rujna službeno zatražila od Suda EU-a da se izjasni je li postupak arbitraže u investicijskim sporovima, predviđen CETA-om, u skladu s europskim pravom.

Da bi sporazum definitivno stupio na snagu potrebno je dovršiti postupak ratifikacije u svim zemljama članicama, a u pojedinim članicama to moraju učiniti i regionalni parlamenti.

U petak, 22. rujna britanska premijerka Theresa May održat će govor u Firenci, u kojem bi trebala objaviti svoja stajališta o tome kako bi trebao izgledati sporazum o Brexitu. Njezin govor bit će pozorno praćen kako bi se vidjelo je li Velika Britanija ublažila svoje pozicije oko razdruživanja od EU-a.

May dolazi u Firencu isključivo kako bi održala govor, njezin posjet nije povezan s bilo kakvim bilateralnim susretima ili nekom konferencijom. Na pitanje zašto baš Firenca, njezin glasnogovornik je rekao da "ona želi održati govor o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva s Europom u njezinom povijesnom središtu". Putovanje Therese May u Firencu mnoge podsjeća na govor Margaret Thatcher u Brugesu, u Belgiji, 1988. godine, kada je upozorila da će se oštro suprotostaviti pretvaranju Europske ekonomske zajednice u političku i ekonomsku uniju, u kojoj bi Britanija prepustila vlast europskim institucijama u Bruxellesu.

U Europskom parlamentu sljedeći tjedan nema aktivnosti, umjesto toga izaslanstva niza parlamentarnih odbora putuje u službene posjete. Između ostalih, izaslanstvo Odbora za socijalna pitanja posjetit će Hrvatsku i Sloveniju u kontekstu izvješća "Provedba inicijative za zapošljavanje mladih u zemljama članicama". Cilj je posjeta utvrditi jesu li i u kojoj mjeri su nacionalne politike povezane s tom inicijativom pridonijele pozitivnom razvoju zabilježenom na tržištu rada u tim dvjema zemljama.

Sljedeći tjedan u New Yorku, gdje se održava zasjedanje Opće skupštine UN-a, boravit će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i nekoliko povjerenika Europske komisije.

(Hina) xsv ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙