FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 10. rujna 2017.(Hina) - Sljedeći tjedan tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu, predsjednik Europske komisije održat će govor o stanju Unije, koji se smatra jednim od ključnih momenata njegova mandata.

 "To je važan politički trenutak za Europsku komisiju, za Europu, za predsjednika i za svijet", rekao je Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas, najavljujući njegov govor.
 Juncker će svoj govor održati u srijedu ujutro.

Prema Lisabonskom ugovoru, svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije predstavlja bilancu protekle godine i prioritete za sljedeću godinu. Ove godine nakon široke rasprave organizirane u cijeloj Europskoj uniji o njezinoj budućnosti i nakon što je Komisija objavila Bijelu knjigu s pet mogućih scenarija o budućem izgledu EU-a, očekuje se da će Juncker iznijeti svoj osobni pogled o tome kako vidi budućnost EU-a.

Juncker je u svom nedavnom govoru veleposlanicima EU-a najavio i šesti scenarij, koji "će najvjerojatnije biti predložen". Juncker je dodao da taj šesti scenarij nije do sada predočen javnosti jer bi bio uništen u samom začetku.

Juncker je 1. ožujka ove godine predstavio pet mogućih scenarija o budućnosti Europske unije do 2025. godine, koji su zamišljeni kao podloga za raspravu tijekom ove godine, a ne kao gotova rješenja.

Pet mogućih scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi su sljedeći: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

Najviše pozornosti izazvao je scenarij Europe s više brzina, iako to nije nova ideja jer se ona provlači kroz rasprave već dugi niz godina, a neki obrisi takve Europe već i sad postoje, gdje skupine zemalja članica sudjeluju u nekim tješnjim oblicima integracije u koje nisu uključene sve članice. Primjeri za to su eurozona, koja okuplja članice sa zajedničkom valutom ili scengenski prostor, u kojem nema ili ne bi trebalo biti kontrola na unutarnjim granicama.

Ta ideja kod dijela novih članica stvara sumnjičavost i strah da bi mogle završiti izvan elitnog kluba članica koje će odlučivati o svemu, a one biti bačene u zapećak.

Nakon Junckerova govora uslijedit će rasprava zastupnika Europskog parlamenta.

Pred parlamentarcima je sljedeći tjedan opsežan dnevni red s nizom zakonskih tekstova o kojima će glasovati.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaje Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. Nakon nedavnih terorističkih napada u Europi, ministri će raspravljati o prioritetima djelovanja protiv terorizma. Raspravljat će se i migracijsko politici. 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙