FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni pregovorač EU-a upozorava na moguće kašnjenje razgovora o Brexitu

Autor: Alen Kozina

BRUXELLES, 27. srpnja 2017. (Hina/Reuters) -Zbog izostanka napretka u otvorenim pitanjima razlaza Ujedinjenog Kraljaevstva i Europske unije sada je  manje vjerojatno da će razgovori o budućim odnosima početi u listopadu, rekli su dužnosnici EU-a.

Glavni EU-ov pregovarač  Michel Barnier u srijedu je izvijestio veleposlanike 27 zemalja o ishodu prošlotjednih razgovora o razvodu s Londonom.

"On je rekao da izgleda da je vjerojatnost početka razgovora o budućim odnosima u listopadu sve manja", rekao je jedan EU-ov dužnosnik uključen u razgovore.

Barnier se ranije nadao da se dostatan napredak u ključnim pitanjima razlaza, dogovoru o financijskim obvezama, pravima građana i rješenju graničnog režima između Sjeverne Irske i Irske, može postići do listopada.

To bi omogućilo EU čelnicima da daju pristanak na početak pregovora s Londonom o glavnim aspektima odnosa nakon Brexita, koje Britanija želi početi što prije kako bi gospodarstvenici dobili jasnu sliku.

No bez napretka u financijskom dogovoru, osim načelnog prihvaćanja Britanije da će EU-u dugovati još neutvrđeni iznos, te malom ili nikakvom napretku u drugim pitanjima, izgledi da će razgovori o budućim trgovinskim odnosima početi za dva mjeseca sve su manji. 

Dužnosnici EU-a kažu da je napredak teško ostvariti ne radi toga što Britanija ima neprihvatljive zahtjeve nego zato što uopće nema stajališta u mnogim pitanjima.

"Barnier je izrazio zabrinutost da postizanje dovoljnog napretka do listopada sada izgleda teško ostvarivo. Uglavnom zato što Britanija nema stajališta glede financija, ali i zato što nemaju stajališta ni u drugim pitanjima", rekao je drugi dužnosnik EU-a.

Okvirna procjena EU-a je da bi Britanija Uniji po raznim preuzetim financijskim obvezama nakon izlaska mogla dugovati oko 60 milijardi eura, no razgovori su usredotočeni više na metodologiju obračuna nego na sam iznos. 

"Britanija još uvijek odbija bilo što prihvatiti, ni metodologiju ni iznos. To blokira sve drugo, u iduća dva mjeseca neće biti pravog napretka i jasno je da se tako neće otvoriti prostor za početak druge faze oko trgovine", rekao je treći EU diplomat.

"Glede prava građana slika je miješana. Imamo popis stvari oko kojih se slažemo, ne slažemo i i onih između to dvoje. No dopustite nam barem da pregovaramo", dodao je treći diplomat.

Diplomati su rekli da se glede Irske razgovori nisu pomaknuli od prvotnih javno iznesenih stajališta.

"O irskoj granici nisu uopće razgovarali, uopće nije bilo tehničkih razgovora", rekao je četvrti diplomat.

Idući krug razgovora trebao bi se održati krajem kolovoza.

(Hina) xakoz ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙