FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud EU-a bi trebao biti jamac prava iseljenika nakon Brexita

Autor: Alen Kozina

BRUXELLES, 12. srpnja 2017. (Hina/Reuters) - Glavni europski pregovarač za Brexit u srijedu je izjavio da postoji mnogo razlika spram Britanije u pitanju prava građana, uključujući ulogu EU-ovog suda, koje treba riješiti prije no što počnu pregovori o trgovinskom sporazumu.

"Želimo da građani EU-a u Britaniji imaju ista prava kao britanski građani koji žive u EU-u", rekao je Michel Barnier na konferenciji za tisak u Bruxellesu i dodao da sadašnje britansko stajalište ne jamči jednaka prava.

Barnier je rekao da bi Europski sud pravde trebao biti "krajnji jamac" tih prava a ako se Britanija tome usprotivi "to će stvoriti neizvjesnot". Britanija želi regulirati prava građana po britanskom zakonu.

On je rekao da je potreban napredak u sva tri prioritetna pitanja Brexita prije no što počnu razgovori o širim budućim odnosima. Uz prava građana drugi prioriteti su iznos koji bi Britanija bila dužan platiti za izlazak i granice.

"Ta tri prioritetna pitanja u prvoj fazi pregovora su nerazdvojiva. Drugim riječima, napredak u jednom, ili dva od njih, neće biti dovoljan da se prijeđe na razgovore o našem budućem odnosu s Ujedinjenim Kraljevstvom", rekao je Barnier.

Barnier je odbacio optužbe nekih britanskih političara da je račun koji Ujedinjeno Kraljevstvo treba platiti za Brexit ucjena i da je motiv EU-a kažnjavanje Britanije.

"To je jednostavno pitanje rješavanja računa. Nije lako i mnogo košta u bilo kakvom razvodu. Ne tražimo od Britanije niti jedan euro, niti jednu funtu više no što smo se dogovorili", rekao je Barnier. 

(Hina) xakoz ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙