FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar najavio tužbu protiv Komisije zbog odluke o teranu

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 18. srpnja 2017. (Hina) - Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan najavio je u utorak u Bruxellesu da će njegova zemlja do kraja kolovoza podnijeti tužbu pred Sudom EU-a protiv Europske komisije zbog delegiranog akta kojim se hrvatskim proizvođačima daje pravo označavanja vina nazivom sorte teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) Hrvatska Istra.

"Očekuje se da će delegirani akt stupiti na snagu u srijedu. Rok za podnošenje tužbe istječe 19. rujna, a mi ćemo to učiniti do kraja kolovoza", izjavio je slovenski ministar.

Židan je o slovenskoj namjeri obavijestio svoje kolege ministre poljoprivrede na sastanku u Bruxellesu. Taj je sastanak bio je posljednja prilika za Sloveniju da zaustavi stupanje na snagu delegiranog akta. 

Europska komisija je 19. svibnja usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla.

Od toga dana traje dvomjesečni rok u kojem Vijeće EU-a ili Parlament mogu zaustaviti stupanje na snagu delegiranog akta. To razdobolje istječe sutra, 19. srpnja i nakon toga će delegirani akt biti objavljen u službenom glasilu EU-a.

Slovenija nije odustajala iako je od samog početka bilo jasno da je nemoguće zaustaviti stupanje na snagu toga akta. Naime, da bi u tome uspjela trebala bi osigurati potporu 72 posto zemalja članica (najmanje 20 članica)  u kojima živi najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Prije tjedan dana, propao je slovenski pokušaj i u Europskom parlamentu nakon što je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta odbacio slovenski zahtjev da se za dva mjeseca produlji mogućnost ulaganja prigovora na delegirani akt Europske komisije.

Na sastanku Vijeća za poljoprivredu uopće nije bilo glasovanja o tome. Jedino je Slovenija iznijela svoje protivljenje delegiranom aktu, a priču o teranu komentirale su još dvije ili tri zemlje članice, ali ne u kontekstu da su protiv delegiranog akta, rekao je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙