FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena priča s teranom, odluka EK-a ovaj tjedan stupa na snagu

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 18. srpnja 2017. (Hina) - Priča s teranom je završena i delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima daje pravo označavanja vina nazivom sorte teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) Hrvatska Istra bit će objavljen u službenom glasilu EU-a ovoga tjedna, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Priča s teranom je što se nas tiče završena. Delegirani akt bit će objavljen ovaj tjedan", izjavio je Tolušić nakon sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU-a.

Današnji sastanak bio je posljednja prilika za Sloveniju da zaustavi stupanje na snagu delegiranog akta. 

Europska komisija je 19. svibnja usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. Od toga dana traje dvomjesečni rok u kojem Vijeće EU-a ili Parlament mogu zaustaviti stupanje na snagu delegiranog akta. To razdobolje istječe sutra, 19. srpnja i nakon toga će delegirani akt biti objavljen u službenom glasilu EU-a.

Slovenija nije odustajala iako je od samog početka bilo jasno da je nemoguće zaustaviti stupanje na snagu toga akta. Naime, da bi u tome uspjela trebala bi osigurati potporu 72 posto zemalja članica (najmanje 20 članica)  u kojima živi najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Prije tjedan dana, propao je slovenski pokušaj i u Europskom parlamentu nakon što je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta odbacio slovenski zahtjev da se za dva mjeseca produlji mogućnost ulaganja prigovora na delegirani akt Europske komisije.

Na sastanku Vijeća za poljoprivredu uopće nije bilo glasovanja o tome. Jedino je Slovenija iznijela svoje protivljenje delegiranom aktu, a priču o teranu komentirale su još dvije ili tri zemlje članice, ali ne protiveći se pritom delegiranom aktu, rekao je Tolušić.

Tolušić se zahvalio i hrvatskim europarlamentarcima, "koji su dali svoj obol ovome, a posebno Dubravki Šuici i Marijani Petir, koje su maksimalno odradile svoj dio posla".

 

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙