FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU uvela Ukrajini preferencijalni trgovački režim

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 17. srpnja 2017. (Hina) - Europska unija odobrila je u ponedjeljak Ukrajini preferencijalne trgovačke mjere koje će joj omogućiti da u EU izvozi više industrijskih i poljoprivrednij proizvoda bez carina.

Novi trgovački režim uveden je na razdoblje od  tri godine, a stupit će na snagu krajem rujna.

"Današnjom odlukom omogućavamo veći izvoz ukrajanskih proizvoda u EU-u. Naša je dužnost pomoći Ukrajini i ojačati naše ekonomske i političke veze, s obzirom na postojeći sukob na njezinu tlu", rekao je Sven Mikser, estonski ministar vanjskih poslova čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u drugom polugodištu.

Preferencijalne mjere uvedene su nakon što je u siječnju prošle godine stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU-a, kojim su obje strane otvorile svoja tržišta za robe i usluge.

Sporazum je privremeno stupio na snagu 1. siječnja 2016. a konačno će početi vrijediti 1. rujna 2017. nakon što se ratificira u svim zemljama.

Ukrajinsko okretanje zapadu i Europskoj uniji izazvao je odgovor Rusije, koja pokušava destabilizirati Ukrajinu aneksijom Krima i pružanjem potpore ruski separatistima na istoku Ukrajine.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙