FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švorinić: Branit ćemo standarda Rijeke kao građanske i kozmopolitske sredine

Autor: Dean Silić

RIJEKA, 16. svibnja 2017. (Hina) - Danko Švorinić, kandidat Liste za Rijeku i stranke "Pametno" za riječkoga gradonačelnika te nositelj liste tih dviju stranaka za Gradsko vijeće, rekao je danas na konferenciji za novinare da se Lista za Rijeku zauzima za obranu dosegnutih standarda Rijeke kao građanske i kozmoplitske sredine te za dodatne pomake na tom području.

Nužna je veća zaštita slabije zaštićenih društvenih skupina, poput rodnih ili nacionalnih manjina te osoba s invaliditetom, istaknuo je.

Lista za Rijeku pokazala se u dosadašnjem djelovanju kao najsnažniji zaštitnik riječkog identiteta, podsjetio je Švorinić i dodao da će to činiti i dalje i zauzimati se za otvoreni grad i regiju osiguravanjem prava svih jezičnih zajednica i iznad zakonski propisane razine.

To podrazumijeva pravo na dvojezičnost i dvojezične natpise u jedinicama lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji, u kojima srpska manjina prelazi 20 posto, te u dijelovima Rijeke gdje djeluje autohtona talijanska manjina.

Lista za Rijeku, najavio je Švorinić, nastavit će se boriti za zaštitu riječkih spomenika kulture, poput usmjeravanja novca iz spomeničke rente za hitan spas propadajuće lansirne rampe za torpeda.

Osim toga, incijativom za postavljanje ploča s nazivima ulica koje su one nosile u povijesti nastavit će se promocija riječke povijesti i identiteta; osobama s invaliditetom treba omogućiti pristup svim gradskim sadržajima; potrebno je institucionalno zaštititi čakavko, istroromansko, fiumansko i čabarsko narječje te se pridržavati nulte stope tolerancije prema nepoštovanju ljudskih i manjinskih prava, govoru mržnje i svim oblicima nasilja, korupcije i kriminala, zaključio je predsjednik Liste za Rijeku.

 

 

(Hina) xdsil yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙