FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za udomljavanje Europske agencije za lijekove zainteresirana 21 članica EU-a

Autor: Alen Kozina

LONDON, 10. travnja 2017. (Hina/Reuters) - Interes za udomljavanje Europske agencije za lijekove koja sada ima sjedište u Londonu iskazala je 21 od 27 članica Europske unije, te se za smještanje te institucije nakon Brexita sada nadmeću europski gradovi od Amsterdama do Zagreba.

Europska agencija za lijekove (EMA) priprema se napustiti svoje londonsko sjedište nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a a njen čelnik se nada brzoj odluci o novom odredištu.

Agencija je nadležna za odobravanje lijekova za tržište Unije, što je ključno za tvrtke, te za nadzor sigurnosti lijekova jednom kada dođu na tržište.

S gotovo 900 stručnih zaposlenika, godišnjim proračunom od 332 milijuna eura i 36000 stručnjaka koji godišnje dođu na njene skupove, EMA je najveća  institucija EU-a u Britaniji i atraktivan potencijal za niz gradova.

O njenoj novoj lokaciji odlučit će čelnici članica EU-a na sastanku Europskog vijeća, te će oko toga zasigurno biti mnogo dogovaranja.

Drugo značajno tijelo EU-a koje bi se trebalo preseliti iz Londona  je Europska agencija za banke sa 160 zaposlenika.

EMA je agenciji Reuters rekla da su je kontaktirali i izrazili interes da joj budu domaćini predstavnici vlada i gradova iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Malte, Nizozemske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske.

EMA je rekla da ne zna hoće li svi koji su izrazili interes istaknuti i službenu kandidaturu.

Na popisu nedostaje Poljska koja, kako je naznačeno, također ima snažnu želju postati sjedište regulatorne agencije.

Glasnogovornik EMA-e je rekao da poljski dužnosnici još nisu stupili u kontakt kako bi izrazili svoj interes.

(Hina) xakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙