FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković: Hrvatska mora dosta lobirati za novo sjedište Europske agencije za lijekove

Autor: Tamara Marinković

ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) - Premijer Andrej Plenković očekuje da će proces oko traženja novog sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA), za koju se traži nova zemlja domaćin nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, trajati do kraja godine, te poručuje da Hrvatska mora još dosta lobirati da bi dobila sjedište EMA-e.

"Cijeli proces trajat će, po mom uvjerenju, do kraja ove godine a mi ćemo staviti u prvi plan naše argumente, posebno našu tradiciju javnog zdravstva i činjenicu da smo nova članica EU, koja trenutno na svom teritoriju nema niti jednu EU-ovu agenciju. Međutim, to je proces u kojem ćemo morati još dosta lobirati", izjavio je Plenković u petak novinarima u Saboru.

Rekao je kako postupak prijava i argumentiranja traje, a zainteresiran je jako veliki broj zemalja EU. "U postupku odlučivanja gledat će se na brojne aspekte, prometnu povezanost grada u kojem bi agencija bila i svega onoga što je potrebno za, čini mi se, više od 1300 zaposlenika Agencije", rekao je Plenković. To uključuje i medicinske škole i zgradu s kapacitetom za brojne sastanke eksperata.

Podsjetio je kako je krajem pošle godine o zainteresiranosti Hrvatske da bude sjedište EMA-e pisao Europskoj komisiji i predsjedniku Europskog vijeća. Također je četvrtak o tome razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i mnogih drugim europskim šefovima država i vlada na kongresu Europske pučke stranke na Malti.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan izjavila je u četvrtak kako je svih 27 država članica EU iskazalo želju da bude domaćin EMA-e, jer to predstavlja golemi potencijal za svaku državu i stvar je financijskog i znanstvenog prestiža.

Kaže kako su neke države, poput Hrvatske, dosad poslale pismo namjere, dok su neke odmakle puno dalje u lobiranju, osnovale ekspertne timove i napravile elaborate o tome, a švedskom ministru bez portfelja trenutno je jedini zadatak da lobira za dovođenje EMA-e iz Londona u Stockholm.

Za EMA-u je važno da u zemlji postoji jaki sveučilišni centar, snažno malo i srednje poduzetništvo kao glavni pokretač inovacija u farmakologiji i hotelski kapaciteti koji mogu izdržati oko 36.000 noćenja godišnje, kazala je Borzan.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙