FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tolić se zauzima za bolju provjeru kvalifikacija turističkih vodiča u EU

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/STRASBOURG, 6. travnja 2017. (Hina) - Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić postavio je zajedno s talijanskim zastupnikom Salvatoreom Domenicom Poglieseom parlamentarno pitanje Europskoj komisiji o problemima turističkih vodiča u EU, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Hrvatski i talijanski turistički vodiči zauzimaju se za zaštitu kulturne baštine svojih zemalja te uvođenje dodatnih provjera kvalifikacija inozemnih vodiča prije nego oni dođu na područje njihovih zemalja.

Obje zemlje imaju bogatu povijest i kulturne znamenitosti koje je potrebno zaštiti. Razlozi za zaštitu kulture i povijesti kod hrvatske strane su izraženi i zbog brojnih novinarskih članaka europskih medija kojima se hrvatski Domovinski rat prikazuje kao građanski rat, navodi se u priopćenju.

"Smatram da je potrebno dodatno obrazovati vodiče koji dolaze u našu zemlju kako bi im približili hrvatsku povijest i kulturu. Golem broj turista vode inozemni, nedovoljno educirani vodiči koji šalju pogrešnu sliku o našoj domovini u svijet", rekao je Tolić.

Zastupnici stoga traže odgovor na pitanje je li moguće znanje profesionalnog vodiča povezano s jednom državom članicom potpuno primijeniti u drugoj državi članici koja ima drugačiju kulturu i povijest te planira li Komisija predložiti mjere kako bi se poboljšala provjera kvalifikacija turističkih vodiča koji žele obavljati posao u drugoj državi članici.

S obzirom na to da turistički vodiči navode da se ne radi o nacionalnom pitanju nego o problemu koji se odnosi na cijelu profesiju, bitno je riješiti problem na razini Europske unije. Potrebno je razjasniti koje su kvalifikacije potrebne za obavljanje posla kako bi se prikazalo posebne povijesne, umjetničke i arheološke vrijednosti na najbolji mogući način, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙