FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP traži suzbijanje neodržive proizvodnje palminog ulja

Autor: Alen Kozina

STRASBOURG, 4. travnja 2017. (Hina) - Europska unija treba uvesti certifikate za palmino ulje koje ulazi na njeno tržište kako bi suzbila ekološki neodrživu proizvodnju tog ulja, posebice u jugoistočnoj Aziji, i do 2020. iz uporabe izbaciti biljna ulja u biogorivima zbog kojih se prekomjerno krče šume, zatražili su europarlamentarci u rezoluciji izglasanoj u utorak.

"Želimo otvorenu raspravu sa svim protagonistima kako bi proizvodnju palminog ulja učinili održivom i uskladili s poštivanjem ljudskih prava", rekla je Katerina Konečna iz Europske ujedinjene ljevice/Nordijske zelene ljevice koja je pripremila rezoluciju. Rezolucija o proizvodnji palminog ulja i krčenju tropkih šuma usvojena je s 640 glasova za, 18 protiv i 28 suzdržanih.

Konečna je u raspravi koja je prethodila glasovanju prozvala multinacionalne kompanijeda da zbog profita potiču izazivanje šumskih požara u Indonezijii kako bi se stvorio prostor za plantaže uljnih palmi, ne mareći za održivost takve prakse.

Proizvodnja palminog ulja tiče se i održanja bioraznolikosti, čuvanja okoliša, trgovine ljudima i ljudskih prava, napomenula je Konečna.

"Ovo je prva rezolucija parlamneta o ovom pitanju i na Komisiji je da odluči kako će djelovati. Ne možemo, međutim, zanemarivati problem krčenja šuma koji potkopava Globalni sporazum o klimatskim promjenama i UN-ove ciljeve održivog rasta", dodala je.

Europski parlament u rezolucijiupozorava na činjenicu da se 46 posto palminog ulja koje uvozi EU koristi za biogoriva, a za što je potrebno oko milijun hektara tla u tropskim područjima, te poziva Komisiju da poduzme mjere kako bi se do, po mogućnosti, 2020. godine kao sastojci biogoriva iz uporabe izbacila biljna ulja koja potiču krčenje šuma, uključujući palmino.

Rezolucija također ističe da se u velikom dijelu globalne prozvodnje palminog ulja krše temeljna ljudska prava i primjereni društveni standardi jer se često koristi rad djece i dolazi do brojnih sukoba između lokalnih i domorodačkih zajednica s proizvođačima.

Proizvodnja palminog ulja promiče se raznim certifikatima no njihovi standardi su upitni i zbunjuju potrošače, upozoravaju europarlamentarci i traže jedinstvenu shemu certificiranja koja bi jamčila da samo održivo proizvedeno palmino ulje ulazi na tržište EU-a. Također traže da EU utvrdi kriterije za održivost proizvodnje palminog ulja.

Od Komisije se traži da poboljša sljedivost porijekla ulja koje se uvozi u EU i razmotri mogućnost primjene različitih carinskih mjera koje bi preciznije odražavale stvarnu cijenu dok se ne uvede jedinstveno certificiranje.

Povjerenik Komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella je istaknuo da EU ima proaktivan pristup tom problemu ali da je potreban globalan pristup kako bi se uspostavila održiva proizvodnja palminog ulja. I potrošači moraju preuzeti svoj dio odgovornosti u borbi protiv klimatskih promjena, napomenuo je Vella. 

Vella je, međutim, upozorio i da nije sva proizvodnja palminog ulja neodrživa ni sve prakse povezane s njom kriminalne.
Europska komisija je 2016. naručila studiju o krčenju šuma a njene nalaze se očekuje sredinom ove godine, rekao je, među ostalim, Vella.

Hrvatski zastupnik Ivana Jakovčić (IDS/ALDE) se u raspravi također založio za uvođenje certfikata o podrijetlu palminog ulja koje se koristi u različitim proizvodima.

"Europska unija nije reagirala na vrijeme kako bi zaštitila tropske šume koje se masovno krče zbog širenja plantaža palminog ulja. Zato sada posežemo za vatrogasnim mjerama. A veliki požari doslovno haraju ogromnim područjima jugoistočne Azije na kojima se, zbog želje za ekstra profitom i uz sveprisutnu korupciju, krče prašume. Kao da nas u EU zaštita okoliša i tropskih ekosustava uopće ne zanima", rekao je Jakovčić.
Za opstojnost naše planete nije dovoljno da okoliš štitimo samo na području europskog kontinenta “zato se zalažem za stroži nadzor nad podrijetlom palminog ulja koje se koristi u proizvodnji i za uvođenje certifikata o sastojcima proizvoda od palminog ulja”, zaključio je Jakovčić. 

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙