Petir je podržala pitanje Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta upućeno Europskoj komisiji u kojem zastupnici traže detaljne informacije o uvozu kontaminiranih proizvoda u EU i specifikaciju količina sumnjivih proizvoda, kao i popis država članica u kojima su ti proizvodi u prodaji.
Ujedno, pitaju Komisiju zašto europske kontrole nisu otkrile tu sustavnu prijevaru koja uključuje ulazak neispravnog mesa na tržište EU-a te što će Komisija savjetovati državama članicama u pogledu jačanja kontrola u svjetlu tih otkrića.
„U međunarodnoj trgovini povjerenje partnera je ključno, a ono je u ovom slučaju bitno narušeno - i u službe nadzora i u kontrole proizvoda“, naglašava Petir i dodaje da je takvo ponašanje krajnje neodgovorno jer dovodi u pitanje postojeće međunarodne trgovinske ugovore između Brazila i EU.
Petir smatra kako situacija šteti vjerodostojnosti Brazila kad je riječ o poštivanju pravila WTO-a u tom sporazumu te dovodi u pitanje i daljnje trgovinske pregovore sa zemljama Mercosura, ali i prisiljava države članice EU-a da s ciljem zaštite svojih građana podignu razinu provjera uvozne prehrambene robe.
Zastupnici traže mišljenje Komisije kako će ta otkrića utjecati na aktualne trgovinske pregovore sa zemljama Mercosura te je li vrijeme za preispitivanje pregovora i uklanjanje mesa s programa trgovinskih pregovora.
„Ako ne možemo vjerovati deklaracijama i certifikatima trećih država, tada su nužne domaće provjere. Ako nema međusobnog povjerenja, ne može biti niti sporazuma o slobodnoj trgovini. Uostalom, ja se uvijek zalažem da se kupuje domaće, jer domaće je najbolje“, rekla je Petir.
Operacija "Carne Fraca", dvogodišnja istraga dvaju najvećih brazilskih poduzeća za preradu mesa (JBS i BRF) koju je brazilska savezna policija provela u sedam brazilskih saveznih država vodećih po proizvodnji govedine, izazvala je veliku zabrinutost. Istraga je otkrila ozbiljne prijevare i korupciju u tom sektoru, zbog čega se potencijalno opasni proizvodi plasiraju u lanac opskrbe hranom te se europski potrošači izlažu opasnosti.
Petir ističe da su istražitelji izvijestili da je saveznim inspektorima plaćeno da se ne obaziru na prerađenu hranu koja je patvorena ili kojoj je istekao rok trajanja. Krivotvorene su i sanitarne i izvozne dozvole. Nadalje, istragom je otkriveno da su korištene kemikalije kako bi se poboljšao izgled i miris mesa kojemu je istekao rok trajanja te da su jeftiniji proizvodi miješani s mesom.
„Izvješća o tome da je u Europu uvezeno meso zaraženo salmonelom i da je korištena askorbinska kiselina kako bi se prikrio izgled pokvarenog mesa vrlo su zabrinjavajuća za europske potrošače“, ističe Petir i zajedno sa svojim kolegama iz Odbora za poljoprivredu traži detaljne informacije od Europske komisije, navodi se u priopćenju.