FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

May ne isključuje mogućnost prijelaznog sporazuma s EU-om

Autor: Zrinka Treščec

LONDON, 21. prosinca 2016. (Hina/AFP) - Britanska premijera Theresa May namjerava dogovoriti i Brexit i buduće odnose s EU-om do 2019., ali dopušta mogućnost da će nakon toga možda biti potrebno prijelazno razdoblje.

Govoreći pred parlamentarnim odborom u utorak, May je kazala da će poduzeća i vlada možda trebati neko vrijeme za prilagodbu, čime je prvi put izravno spomenula mogućnost prijelaznih aranžmana koji bi ublažili izlazak zemlje iz EU-a.

"Očekujem da ćemo postići dogovor u roku od dvije godine. Ali mogli bi se pojaviti neki praktični aspekti koji će zahtijevati razdoblje provedbe nakon toga", kazala je.

Britanski ministar financija Philip Hammond kazao je ranije da bi takav sporazum mogao biti "koristan" u "prilagodbi između ovoga gdje se nalazimo sada, kao punopravne članice Europske unije, i onoga gdje ćemo biti u budućnosti."

Sporazum bi "težio prema lakšoj tranziciji i nosio manje rizike poremećaja, uključujući, što je ključno, rizike za financijsku stabilnost, koji trebaju biti prilično velik razlog za zabrinutost", rekao je prošli tjedan.

Govoreći na konferenciji Konfederacije britanske industrije (CBI) u studenome, May je aludirala na takav prijelazni sporazum, istaknuvši da se Britanija ne želi dovesti u situaciju "pada s ruba litice".

Predsjednik CBI-ija Paul Drechsler upozorio je da bi se britanska poduzeća u slučaju takve nagle promjene trgovinskih odnosa zatekle na "regulatornoj ničijoj zemlji".

May je u utorak u parlamentu kazala da namjerava paralelno pregovarati i o Brexitu i o budućim odnosima s EU-om.

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier rekao je ranije ovaj mjesec da dogovor o Brexitu treba postići do listopada 2018. kako bi ga se ratificiralo do ožujka 2019.

Istaknuo je također da EU "mora znati" sve pojedinosti planova britanske vlade za dugoročne odnose s EU-om prije nego prijelazni sproazum bude moguć.

"Budući da ne znamo što Ujedinjeno Kraljevstvo želi i očekuje, teško je zamisliti neko prijelazno razdoblje", rekao je.

May je također odbacila mogućnost da će britanski paralament glasovati o konačnom sporazumu o Brexitu kada on bude dogovoren, kazavši da će parlament moći o tome samo raspravljati.

Najavila je da će idući mjesec održati govor o Brexitu s više pojedinosti o vladinim planovima te ponovno naglasila da proceduru razdruživanja planira formalno pokrenuti najkasnije od ožujka 2017. kako je i planirano.

Britanski Vrhovni sud odlučit će u siječnju je li potrebno odobrenje parlamenta za aktiviranje članka 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od EU-a, koji predviđa rok od dvije godine za dogovor, osim ako se Britanija i EU ne dogovore da taj rok produlje.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙