FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 8. siječnja 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan europske institucije polako se počinju vrćatati u normalan radni ritam nakon Božićnih i novogodišnjih blagdana.

 Čitava Europska komisija na čelu s predsjednikom Jean-Claude Junckerom odlazi u srijedu na Maltu u povodu tradicionalnog obilježavanja početka polugodišnjeg rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a. Juncker i povjerenici Komisije sastat će se s članovima malteške vlade kako bi razgovarali o programu predsjedanja za sljedećih šest mjeseci.
 Na svečanosti obilježavanja početka malteškog predsjedništva sudjelovat će i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 U Europskom parlamentu sljedeći tjedan sastaje se nekoliko parlamentarnih odbora.
 U Odboru za vanjsku politiku parlamentarni izvjestitelji za Srbiju i Kosovo David McAllister i Ulrike Lunacek predstavit će nacrt izvješća o napretku za te dvije zemlje. Nakon predstavljanja nacrta, članovi Odbora mogu do 18. siječnja podnositi amandmane na izvješća o kojima će se glasovati krajem veljače. Kada se usvoji na razini odbora ti tekstovi kao prijedlozi rezolucije idu na odlučivanje na sjednicu Europskog parlamenta u ožujku.
  Tri parlamentarna odbora saslušat će u ponedjeljak povjerenika Guenthera Oettingera, koji dobija dodatne resore, za proračun i ljudske resurse. Te resore do sada je pokrivala potpredsjednica Komisije Kristalina Georgieva koja je od početka godine prešla raditi u Svjetsku banku.
  Njegovo imenovanje za te resore izazvalo je dosta negodovanja. Skupina nevladinih organizacija zatražila je od Europskog parlamenta da odbaci dodjelu resora za ljudske resurse njemačkom povjereniku Oettingeru zbog njegovih navodnih rasističkih, seksističkih i homofobnih izjava.
  Nakon ovoga saslušanja nije predviđeno glasovanje na sjednici Europskog parlamenta što je inače uobičajeno kada povjerenici ulaze u Komisiju.
 U ponedjeljak diljem Europe počinje se obilježavati 30. obljetnica pokretanja europskog programa za razmjenu studenata Erasmus. U proteklih 30 godina  program je koristilo 5 milijuna studenata. Obilježavanje obljetnice počinje u ponedjeljak u Parizu, a u Bruxellesu je svečanost predviđena 26. siječnja.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙