FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemskoj jamstva koja bi trebala omogućiti ratifikaciju sporazuma s Ukrajinom

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 15. prosinca 2016. (Hina) - Čelnici 28 zemalja članica Europske unije usuglasili su u četvrtak na summitu u Bruxellesu pravno obvezujuću odluku koja bi Nizozemskoj trebala omogućiti da ratificira sporazum o pridruživanju Ukrajine EU-u.

Nizozemska je ostala jedina članica Unije koja dosad nije ratificirala sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. U Nizozemskoj je u travnju održan referendum na kojem su birači odbacili sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU-a. Iako je referendum neobvezujući za vladu je politički praktički nemoguće ignorirati njegov ishod.

Stoga su Nizozemci od Unije zatražili određena jamstva, koja bi dalo Europsko vijeće, kako bi mogli zaobići ishod referenduma.
U pozornom sročenom tekstu odluke pazilo se da se zadovolje nizozemski zahtjevi, ali da se istodobno Ukrajini ne zatvori u potpunosti put prema približavanju EU-u. 
Tako se, između ostaloga, kaže da taj sporazum ne daje Ukrajini status kandidata za ulazak u EU niti predstavlja obvezu da joj se dade takav status u budućnosti.

Ali, to je samo konstatiranje činjenice, jer sporazum o pridruživanju uopće sam po sebi ne podruzumijeva ni kandidatski status niti bilo kakvu obvezu u tom smislu.
Isto tako, u odluci se kaže da taj sporazum ne predstavlja obvezu za Uniju ili zemlje članice da Ukrajini pruže sigurnosna jamstva ili vojnu pomoć, zatim da ukrajinskim građanima ne daje pravo na boravak i rad u EU-u te da ne iziskuje dodatne financijske obveze prema Ukrajini.
Ova pravno obvezujuća odluka stupit će na snagu tek ako Nizozemska ratificira sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, u suprotnom postaje nevažeća.
Nizozemski premijer Mark Rutte upozorio je prije summita da bi neuspjeh u ratifikaciji sporazuma o jačanju veza Ukrajine i EU-a bio najveći dar za ruskog predsjednika Vladimira Putina.
"Maknuti taj sporazum sa stola bio bi navjeći dar za Vladimira Putina", rekao je Rutte, koji Rusiju optužuje za agresivno ponašanje, pogotovo na istoku Ukrajine.
 

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙