FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo: potvrđena pripremljenost projekta izgradnje Pelješkog mosta

Autor: Jasna Nahtigal

ZAGREB, 23. prosinca 2016. (Hina) - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je u petak da je primilo potvrdu JASPERS-a, tijela EU-a za pomoć u pripremi velikih infrastrukturnih projekata, o pripremljenosti projekta izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta, čiji prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iz fondova EU iznose 420,3 milijuna eura.

Ministartsvo navodi da je potrvdu JASPERS-a o pripremljenosti velikog projekta "Cestovno povezivanje južne Dalmacije" primilo u četvrtak, 22 prosinca i da je njome osiguran vrlo važan korak u proceduri odobravanja strateškog projekta Republike Hrvatske.

Nadležna ministarstva i Hrvatske ceste nastavit će s aktivnostima kako bi se osiguralo da prijava toga projekta bude u skladu sa svim potrebnim zahtjevima i da ga, kako se nada Ministarstvo, Europska komisija odobri s maksimalnom stopom sufinanciranja od 85 posto. 

Primitkom JASPERS-ove potvrde nastavlja se s potrebnim koracima prema proceduri Europske komisije za odobrenje velikih projekata. Također, nastavlja se s postupkom nacionalne procedure te će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU pregledati Prijavu projekta i, nakon usuglašavanja, Ministarstvo regionalnog razvoja će projekt prijaviti u daljnju proceduru odobravanja Neovisnoj kontroli kvalitete (Independent Quality Review – IQR). Neovisna kontrola kvalitete pregledava dostavljenu dokumentaciju za potrebe Europske Komisije vezano uz donošenje odluke o financiranju projekta te donosi pozitivno ili negativno mišljenje o projektu.

 Ako neovisni stručnjaci donesu pozitivnu ocjenu, Ministarstvo regionalnog razvoja kao Upravljačko tijelo Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., iz kojeg bi se projekt trebao financirati, dostavlja aplikaciju (prijavu) Europskoj komisiji. Ako u roku od 3 mjeseca od primitka aplikacije Europska komisija ne donese odluku kojom odbija financijski doprinos, smatra se da je financijski doprinos za projekt odobren.

Ipak, dodaje se u pruiopćenju Ministarstva prometa, u ovom trenutku nije moguće predviđati kad bi Europska komisija mogla donijeti potvrdu o odobrenju financiranja projekta. 

Podsjeća se da projekt Pelješkog mosta s pristupnim cestama (ukupno 32,53 kilometra), kao najbolje rješenje za prometno povezivanje razdvojenog teritorija Republike Hrvatske, predviđa tri glavne faze: prva je Pelješki most u duljini od 2,4 kilometra; druga su pristupne ceste na Pelješcu Duboka (D8) - Zaradeže (D414) u duljini od 12.04 kilometra i treća je obilaznica Stona Zaradeže (D414) - Donta Doli (D8) - Prapratno (D414) i izgradnju obilaznice Prapratno (D414) - Donta Doli (D8) u duljini od 18.09 kilometara.

(Hina) pp yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙