FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski federalisti protiv Tuska

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 15. rujna 2016 (Hina) – Skupina federalističkih zastupnika u Europskom parlamentu kritizirala je u četvrtak predsjednika Europskog vijeća zbog Donalda Tuska zbog njegova pisma čelnicima zemalja članica, optužujući ga da se zauzima za to da se neke ovlasti s europskih institucija prenesu na zemlje članice.

“Pismo predsjednika Tuska čelnicima država ili vlada ide u krivom pravcu. U njemu se predlaže da bi se na summitu u Bratislavi trebao pripremiti prijelaz  nadležnosti s europskih instutucija na glavne gradove zemalja članica. Europa ‘à la carte’  i međuvladin pristup pokazali su u prošlosti nedostak efikasnosti i legitimiteta. Danas nam je potreban upravo suprotan pristup”, ističu članovi skupine Spinelli, koja okuplja federalističke zastupnika u Europskom parlamentu. 

Ta skupina, nazvana po talijanskom političaru Altieru Spinelliju, kojeg se smatra jednim od utemeljitelja EU-a, okuplja zastupnike iz svih političkih skupina koji se zauzimaju za što čvršće integracije i prenošenje ovlasti  s država članica na zajedničke europske institucije. Supredsjetelji skupine su njemački zastupnici demorkšćanin Elmar Brok i socijaldemokrat Jo Leinen.
 
“Europsko vijeće ne bi se smjelo vratiti čistom međuvladinom pristupu i marginalizirati Europsku komisiju i Parlament u rješavanju europskih izazova i definiranju budućeg ustroja EU-a”, kaže se u izjavi skupine Spinelli.

Tusk je u svom pismu istaknuo da “institucije trebaju podržati prioritetete oko kojih se slože države članice, a ne nametati svoje prioritete”.

Tusk je istaknuo da iz njegovih konzultacija s čelnicima država proizlazi da "davanje novi ovlasti europskim institucijama nije poželjan recept" i da birači državama članicama "žele veći utjecaj na donošenje odluka u EU-u".

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙