FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2016. Pokret za modernu Hrvatsku traži intervenciju DIP-a

Autor: Aleksandar Španić

ZAGREB, 25. kolovoza 2016. (Hina) - Pokret za modernu Hrvatsku zatražio je u četvrtak intervenciju Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kako bi se sačuvao "makar minimalni legitimitet izbornog procesa" jer smatra da neke odluke koje se primjenjuju od ove kampanje predstavljaju direktan udar na demokraciju i potpuno onemogućuju ravnopravnu utakmicu izbornih sudionika.

Od DIP-a traži ukidanje nameta, tj. naplate za predizborne plakate formata B1 i B2 u gradovima i općinama, što se do sada nije radilo, jer je ta odluka "potpuno ishitrena i nerazumna i za male stranke, ovisne o svojim članovima a ne krupnom kapitalu, neprovediva".

Pokret za modernu Hrvatsku također u vezi predstavljanja stranaka u medijima koji imaju državnu koncesiju, što je ograničeno na dvije minute, traži da DIP-a naredi svim medijima s državnom koncesijom povratak predstavljanja u vremenu od minimalno 10 minuta.

Od DIP-a zahtijeva i organiziranje sučeljavanja na televizijama za sve izborne jedinice u odgovarajućem vremenskom trajanju od najmanje 90 do 120 minuta.

Intervencija DIP-a u izbornu utakmicu nužna je kako bi se ona i izborni sudionici doveli u koliko-toliko ravnopravan položaj i zadržao barem minimalni legitimitet, priopćeno je iz Pokreta za modernu Hrvatsku.

(Hina) pp/xaš ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙