FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatskoj službeno upozorenje zbog neprenošenja direktiva o javnim nabavama

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 26. svibnja 2016. (Hina) - Europska komisija je poslala većoj skupini zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, pismo s formalnim upozorenjem zbog toga što na vrijeme nisu prenijeli u svoja zakonodavstva direktive o javnoj nabavi i koncesijama.

Komisija redovito šalje pisma s formalnim upozorenjem zemljama članicama koje nisu korektno i na vrijeme ispunili svoje obveze u prenošenju direktiva EU-a u svoja nacionalna zakondavstva. 

Komisija je u četvrtak zatražila od 21 zemlje da u potpnosti ili djelomično prenesu u svoja zakonodavstva tri direktive o javnim nabavama i koncesijama. Pismo sa službenim upozorenjem je upućeno Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Cipru, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji, Finskoj, Španjolskoj i Švedskoj.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak u postupku koji Komisija pokreće protiv zemalja članica za kršenje europskog zakonodavstva. Ako zemlja u određenom roku ne pruži zadovoljavajući odgovor na upozorenje Komisije, onda se prelazi na drugi korak - slanje obrazloženog mišljenja, a ako ni to ne daje rezultata, Komisija onda predaje slučaju Sudu EU-a.

Komisija ističe da nove direktive čine javnu nabavu efikasnijom jer uvodi e-nabavu. Zemlje koje su prešle na e-nabavu kažu da to donosi uštede od pet do 20 posto. 

Nova pravila pojednostavljuju i smanjuju troškove malim i srednjim  poduzećima kada se natječu na javnim natječajima, povećavaju transparetnost i odgovornost te pomažu u borbi protiv korupcije, navodi Komisija.
 

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙