FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dubrovniku održana konferencija zaklade Schuman "Mir i sloboda u Europi"

Autor: Alen Kozina

ZAGREB, 1. svibnja 2016. (Hina) - U Dubrovniku je u nedjelju zaključena konferencija zaklade Robert Schuman i Europske pučke stranke (EPP) "Mir i sloboda u Europi" na kojoj je ocijenjeno kako Europska unija treba nastaviti proces širenja ali i da u pristupanju moraju za sve kandidate vrijediti jednaki kriteriji.

Uz Jacquesa Santera, bivšeg predsjednika Europske komisije, domaćini dvodnevne konferencije koja je poseban naglasak stavila na stanje u jugoistočnoj Europi, bili su Dubravka Šuica (HDZ/EPP) i Doris Pack, bivša zastupnica u Europskom parlamentu koja je u svom djelovanju posebnu pozornost posvećivala zemljama tog dijela Europe, priopćila je Europska pučka stranka.

"Hrvatska kao članica Europske unije i NATO-a mora i treba biti most prema zemljama kandidatkinjama iz našeg susjedstva ali i korektiv na njihovu putu. Hrvatska je prilikom ulaska u EU ispunila rigorozne kriterije i iskoristila svoj europski put za vlastitu stabilizaciju i napredak, taj primjer moraju slijediti i ostale zemlje kandidatkinje", naglasila je Šuica, voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu, na panelu o političkom i ekonomskom razvoju regije.

"Naš vanjskopolitički prioritet je napredak Bosne i Hercegovine", rekla je Šuica i dodala da je "vrijeme da BiH prijeđe iz postdaytonskog stanja u jednu modernu i jasno prema Europi određenu zemlju".

"Hrvatska jest partner Srbiji na europskom putu, ali Srbija mora ispuniti sve kriterije kao i ostale zemlje", rekla je Šuica glede procesa pristupanja Srbije Europskoj uniji.

Doris Pack je također istaknula kako u pristupanju Uniji vrijede jednaka pravila za sve zemlje kandidate.

"Sve zemlje koje apliciraju na članstvo u Europskoj uniji moraju znati da jednaka pravila vrijede za sve. Hrvatska je prošla svoj put i autentično ušla u EU. Europa treba pažljivo birati svoje partnere koji su predodređeni da svoje zemlje vode na europskom putu", rekla je Pack.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i predsjednik Delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković govorio je u sklopu panela o političkoj situaciji u Ukrajini.

Plenković je istaknuo kako su pred Ukrajinom dva ključna izazova, osiguranje uvjeta za mirnu reintegraciju okupiranog teritorija Donbasa i anektiranog Krima i implementacija Sporazuma o pridruživanju, što se odnosi na poduzimanje ustavne reforme, reforme izbornog sustava, pravosuđa i javne uprave te korjenitu borbu protiv korupcije. Dodao je kako će pritom EU nastaviti pružati Ukrajini snažnu makrofinancijsku, institucionalnu i političku potporu.

"Europska unija ne smije dozvoliti da nezadovoljstvo ukrajinskih građana zbog teritorijalne okupacije i dinamike europskog procesa dovede do gubitka volje za europskom budućnosti zemlje", naglasio je Plenković i najavio da će s kolegama u EP-u učiniti sve da prijedlog Komisije o liberalizaciji viznog režima za ukrajinske građane, koji je proslijeđen Vijeću i EP-u, bude što skorije usvojen.

Na konferenciji su sudjelovali i zastupnici Michael Gahler i Jan Olbrycht, bivša zastupnica u EP-u Ria Oomen-Ruijten i drugi europski političari.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙