FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borzan razgovarala s povjerenikom Andriukaitisom o smanjenju potrošnje energetskih pića kod djece

Autor: Ivan Šaravanja

ZAGREB/BRUXELLES, 20. travnja 2016. (Hina) – Europarlamentarka Biljana Borzan (SDP/S&D) sastala se u srijedu, zajedno s britanskim zastupnicama,  s EU povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisom Andriukaitisom kako bi razgovarali o mjerama kojima bi se smanjila sve veća potrošnja napitaka punih šećera i kofeina među djecom, priopćeno je iz njenog ureda. 

Veza između djece i energetskih napitaka je problematična na više razina, stoji u priopćenju. Velike količine šećera negativno utječu na ionako značajan problem pretilosti u Europi, a utjecaj konzumiranja kofeina na razvoj djeteta treba opsežno istražiti, smatra Borzan. Problematičnim smatra i formiranje ukusa kod djece, odnosno navikavanje na izuzetno slatko piće, kao i miješanje žestokih pića i energetskih napitaka koje je popularno među tinejdžerima.   

Podatak da 40 posto djece koja piju energetske napitke to rade kod kuće, govori i da roditelji nisu dovoljno svjesni o mogućem utjecaju velikih količina šećera i kofeina na zdravlje njihove djece, stoji u priopćenju.

Iz tih razloga se Borzan, kao članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Parlamenta, zajedno s zastupnicama Glenis Willmott i Catherine Stihler sastala s povjerenikom Andriukaitisom koji je bivši ministar zdravlja Litve, države koja je zabranila prodaju energetskih pića maloljetnicima kada se suočila s porastom broja psihoza povezanih s miješanjem alkohola i tih napitaka. 

"Sličan potez je povukla i Latvija, a Francuska i Mađarska su uvele porez na energetske napitke. Radi se o mjerama koje svaka država članica može sama donijeti, bez intervencije Unije", smatra Borzan. 

S povjerenikom su raspravljale o mogućnosti da se postrože EU propisi o upozorenjima na pakiranju energetskih napitaka. Na limenkama pića već sad malim slovima piše "Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama", no ona se i dalje bez ikakvih ograničenja prodaju djeci, a natpis je malen i izgubi se u velikoj količini teksta na pozadini ambalaže, smatra Borzan. 

"Andriukaitis je najavio kako će nadolazeće malteško predsjedanje EU kao jedan od svojih prioriteta staviti borbu protiv pretilosti kod djece. To će biti dobar kontekst za pokretanje rasprave o vidljivosti upozorenja. Prosječna limenka energetskog napitka sadrži 27 grama šećera i 80 miligrama kofeina, a redovito ih konzumira 68 posto adolescenata i 18 posto djece. Brojke su velike, u porastu su i zahtijevaju odlučno djelovanje," upozorava Borzan.

"Namjeravamo u Parlamentu pokrenuti donošenje rezolucije ili deklaracije o utjecaju energetskih napitaka na djecu kako bi Komisija imala službeni impuls da predloži mjere. Osim toga, povjerenik se slaže kako je ključno istražiti utjecaj konzumiranja kofeina na zdravlje i razvoj djece. Mene su kao malu plašili da će mi narasti rep ako budem pila kavu, no za djelovanje Unije potrebno je imati razrađenu znanstvenu osnovu", kazala je hrvatska eurozastupnica.
 

(Hina) xis

An unhandled error has occurred. Reload 🗙