FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalmatinski pršut još je jedna uspješna priča s okusom Hrvatske

Autor: Alen Kozina
BRUXELLES, 15. veljače 2016.  (Hina) - "Dalmatinski pršut još je jedna uspješna priča s okusom Hrvatske", ocijenio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula nakon što je dalmatinski pršut u ponedjeljak dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na tržištu Europske unije.

“Dalmatinski pršut je izvanredan primjer što se može postići slogom među proizvođačima te zajedničkim i koordiniranim nastupom na tržištu, s proizvodom čija se kvaliteta strogo kontrolira. Valja još jednom podsjetiti da na zaštitu proizvoda treba gledati kao na način dodavanja vrijednosti proizvodu i vrhunski alat za brandiranje, a ne kao na puku zaštitu imena”, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, nakon što je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan potvrdio da se dalmatinskom pršutu potvrđuje europska zaštita zemljopisnog podrijetla.

“Ponosan sam što sam dao podršku procesu koji je danas uspješno završen i za koji želim da bude poruka i drugim proizvođačima, da im moj tim i ja stojimo na raspolaganju”, rekao je Picula, priopćio je njegov ured.

Zastupnik Picula angažirao se po ovom pitanju u rujnu kada je Komisiji poslao zastupničko pitanje o statusu zaštite dalmatinskog pršuta. Upravo od povjerenika Hogana dobio je odgovor da će dalmatinski pršut vrlo brzo biti zaštićen jer je 1. listopada 2015. objavljen u Službenom listu Europske unije.

U svom je upitu Picula istaknuo da se dalmatinski pršut proizvodi na cijelom zemljopisnom području Dalmacije koje obuhvaća najdulji i najveći dio hrvatskog primorja duž Jadranskog mora. Istaknuo je da se povezanost dalmatinskog pršuta sa zemljopisnim područjem u kojem se proizvodi temelji na njegovim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnog načina proizvodnje, ali i na ugledu koji taj regionalni proizvod prepoznat i izvan granica proizvodnja, ima. 

Dalmatinski pršut je nakon krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa Cresa, neretvanske mandarine, ogulinskog kiselog zelja, baranjskog kulena, ličkog krumpira, istarskog pršuta i drniškog pršuta deveti proizvod registriranog i zaštićenog naziva na zajedničkom EU tržištu.

Dalmatinski pršut je proizvod koji nema nikakvih dodataka, osim morske soli. Sve faze proizvodnje dalmatinskog pršuta, od soljenja svježeg svinjskog buta do sušenja, moraju se odvijati na zemljopisnom području Dalmacije.

"Možemo reći da imamo deveti zaštićeni proizvod na tržištu EU-a, a to je dalmatinski pršut", objavio je novi hrvatski ministar poljoprivrede Romić koji je u ponedjeljak  prvi put sudjelovao na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a i na marginama toga sastanka bilateralno razgovorao s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙