FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drniški pršut registriran na EU razini

Autor: Tanja Pernička

ZAGREB, 8. prosinca 2015. (Hina) - Još jedan hrvatski proizvod, drniški pršut, registriran je na EU razini i to zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

 Time je Republika Hrvatska, osim krčkog pršuta, ekstra djevičanskoga maslinovog ulja Cres, neretvanske mandarine, ogulinskoga kiselog zelja/kiselog kupusa, baranjskoga kulena, ličkoga krumpira i istarskog pršuta/istrskog pršuta, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

 Ministarstvo podsjeća da je proces zaštite naziva "drniški pršut" počeo u lipnju 2011., kada je Udruga proizvođača drniškog pršuta tom ministarstvu podnijela zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva "drniški pršut".

 U Hrvatskoj je na temelju rješenja o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla drniški pršut postao zaštićen u ožujku 2012., a u ožujku 2014. Ministarstvo poljoprivrede poslalo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na EU razini.

 Nakon procedure na europskoj razini, naziv "drniški pršut" upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

 Specifičnost drniškog pršuta proistječe iz određenih karakteristika proizvoda, kao što su manje slan okus, blaga aroma dima i stupanj osušenosti, koje su rezultat tradicionalnog načina proizvodnje i prilagodbe lokalnim klimatskim prilikama te njegove dugogodišnje reputacije i značenja na domaćem tržištu i šire.

 Drniški pršut je krupnom morskom solju soljen, prešan, hladno dimljen i sušen svinjski but, proizveden tijekom najmanje 12 mjeseci. Karakterističnog je izgleda bez zdjeličnih kosti i nožice te dijela kože i masnog tkiva s unutarnje strane buta, pravilno zaobljenog ruba. Odlikuje ga jednolična intenzivna rubincrvena boja nareska, osim bjeline u području masnog tkiva, te intenzivan miris zreloga, blago dimljenoga sušenog svinjskog mesa. U trenutku stavljanja na tržište drniški pršut mora imati najmanje šest i pol kilograma.

 Sve faze proizvodnje - suho soljenje, prešanje, ispiranje, dimljenje, sušenje na zraku i zrenje moraju biti unutar Šibensko-kninske županije, unutar administrativnih granica Drniša te susjednih općina Promine, Ružića, Unešića i Biskupije.


(Hina) xtp yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙