FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: EK mora žurno potvrditi da u Hrvatskoj nema svinjske kuge

Autor: Zrinka Treščec
ZAGREB/STRASBOURG, 11. ožujka 2016. (Hina) - Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u raspravi na plenarnoj sjednici u četvrtak o krizi cijena u europskom sektoru svinjskog mesa pozvao je Europsku komisiju da odlučno pomogne uzgajivačima u otvaranju novih tržišta, posebice kineskog, a upozorio je i na specifične probleme s kojima se suočavaju hrvatski proizvođači svinjskog mesa i prerađevina, objavio je u petak ured Ivana Jakovčića.

Jakovčić je od Europske komisije zatražio da, što je moguće prije, provede inspekcijski nadzor u Hrvatskoj kako bi se službeno ustanovilo da je svinjska kuga suzbijena. To je preduvjet za izvoz svinjskog mesa s hrvatskih farmi za što, naglasio je Jakovčić, postoje velike mogućnosti.

"Potrebno nam je kratkoročno i dugoročno rješenje za krizu u sektoru svinjskog mesa. Kratkoročno rješenje je širenje na nova tržišta. Prioritet je ulazak na kinesko tržište. To tržište europski uzgajivači svinja mogu osvojiti. Predlažem i da se proizvođačima svinjskog mesa, koji su u velikim poteškoćama, odobri jednokratna subvencija. Pozivam povjerenika Europske komisije za poljoprivredu Hogana da žurno i odlučno pomogne europskim uzgajivačima svinja u otvaranju novih tržišta. Širenje tržišta dijelom je i dugoročno rješenje za sektor svinjskoga mesa. Uostalom, ni rusko tržište neće biti dovijeka zatvoreno za europsku svinjetinu", kazao je.

"Kada je riječ o rješavanju problema s kojima su suočeni hrvatski uzgajivači svinja, pozivam Europsku komisiju da bez odgode provede inspekcijski nadzor u Hrvatskoj kako bi se potvrdilo da u toj članici Unije više nema nikakvih tragova svinjske kuge. Hrvatski proizvođači imaju velike mogućnosti za izvoz svinjskog mesa koji će moći realizirati kada Komisija potvrdi da je svinjska kuga suzbijena", kazao je.

Radoš: EU mora postaviti više standarde za zemlje iz kojih uvozimo meso

Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš također je u raspravi upozorio da su uzgajivači svinja u velikim poteškoćama, a cijeli sektor zbog kontinuiranog pada cijena na tržištu u dubokoj krizi.

"Europska komisija planira ovog ljeta otvoriti skladišta i na tržište pustiti uskladišteno zamrznuto svinjsko meso. Dvojbeno je hoće li to, zbog stanja na tržištu, biti baš najbolji trenutak. Upozoravam i na našu zabrinutost oko toga hoće li financijska pomoć EU-a namijenjena uzgajivačima svinja doista i stići u prave ruke", kazao je.

Radoš je pozvao Europsku komisiju da osnaži program potpore za privatno skladištenje mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda. "Poljoprivrednici koji nemaju takva skladišta izloženi su ucjenama i manipulacijama posrednika i trgovaca. Takvim ucjenama nisu izloženi samo proizvođači mesa. U Hrvatskoj su u takvoj situaciji uzgajivači voća", kazao je.

Podržao je zahtjev Europskoj komisiji da poduzme sve kako bi proširila i otvorila nova tržišta za svinjsko meso. Jednako tako Europska komisija mora inzistirati na višim standardima proizvodnje mesa u zemljama iz kojih se meso uvozi na tržište EU-a, zaključio je Radoš, kako je objavio njegov ured.

Petir o krizi u sektoru svinjskog mesa

Zastupnica HSS-a u Europskom parlamentu Marijana Petir razgovarala je prošli tjedan s predsjednikom Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja RH Stjepanom Kušecom o problemima u sektoru proizvodnje svinjskog mesa, ocijenivši da dosadašnji napori Europske komisije na rješavanju tih problema nisu dostatni, objavio je njezin ured.

Kriza u europskom sektoru proizvodnje svinjskog mesa prouzročena je uvođenjem ruskog embarga. U 2013. godini izvoz svinjskog mesa u Rusiju iznosio je milijardu eura pa se o gubicima može samo nagađati, a istovremeno se pad cijena proizvoda nastavlja.

Hrvatska je preživjela krizu s uvozom mesa 2014. godine kada je prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, u prvih pet mjeseci te godine proizvodnja svinjskog mesa pala za 7000 tona ili gotovo 10 posto, podsjeća Petir te ističe kako se hrvatska proizvodnja nije oporavila, dok je uvoz mesa nastavljen.

"U tom smo vremenu iskusili i uvoz smrznutog svinjskog mesa pa i iz članica EU koje je bilo odmrzavano te ponovno smrzavano", ističe Petir ono o čemu je već više puta govorila te zbog čega se zauzima za označavanje punog ciklusa proizvodnje mesa, uključujući i navođenje datuma klanja kako bi se prijevarama u sektoru mesa konačno stalo na kraj.

Slijedom pitanja koje je Europski parlament na inicijativu Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj uputio Europskoj komisiji, a kojim zastupnici traže odgovore na pitanja povezana s programima potpore za privatno skladištenje te korake koje Komisija poduzima vezano uz ruski embargo, Petir je zabrinuto konstatirala kako se dosadašnji napori poduzeti od strane Komisije na rješavanju tog problema nažalost nisu pokazali dostatnima i odgovarajućima.

"Potpore za privatno skladištenje samo odgađaju problem, ne stabiliziraju tržište već ga više otvaraju špekulantima, a u konačnici trpe proizvođači zbog dodatnog pada cijena poljoprivrednih proizvoda koji se izravno prodaju s poljoprivrednih gospodarstava", istaknula je hrvatska europarlamentarka te dodala kako bi u trenutku plasiranja tog skladištenog mesa na tržište položaj proizvođača mogao biti nepovratno uništen. Činjenica je da je ruski embargo samo ubrzao problem koji postoji već dugo vremena na tržištu svinjetine.

Svinjsko je meso najznačajnija kategorija mesa u Europskoj uniji i na njega se odnosi 50 posto godišnje proizvodnje svog mesa. Petir smatra kako je EU tržište prezasićeno svinjskim mesom, kao i s mnogim drugim poljoprivrednim proizvodima te povećanje stope izvoza na druga tržišta koja danas iznosi 13 posto vidi kao rješenje koje mora pomoći stabilizaciji unutarnjeg tržišta EU.

Prema posljednjim dostupnim podacima 2015. godine uvezeno je u Hrvatsku 216 tisuća trupova odojaka, a godinu dana ranije 135 tisuća trupova i porast uvoza je evidentan. Domaći proizvođači su na koljenima, a dok naši proizvođači grcaju u problemima, uvoz hrane je golem. Tržište je nestabilno, a ono što posebno zabrinjava jest rast uvoza konzerviranih i suhomesnatih proizvoda. Zbog prevelikih količina svinjskoga mesa na tržištu očito je da se domaći proizvodi prodaju ispod cijene. Važno je podržati domaće proizvođače svinja i poboljšati njihov položaj u procesu proizvodnje hrane, a potpore za privatno skladištenje samo bi dodatno povećale krizu ovoga sektora.

Petir je također svjesna kako je potrebno da Komisija što hitnije pošalje inspekciju s ciljem ukidanja ograničenja i mjera koje se trenutno primjenjuju u četiri županije, a vezano uz utvrđivanje uspješnog nadzora, pa i uspješnog suzbijanja te iskorjenjivanja klasične svinjske kuge, jer je zadnji slučaj svinjske kuge zabilježen 2008. godine.

U razgovoru s predsjednikom Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja RH Stjepanom Kušecom istaknuta je važnost što hitnijeg dolaska inspekcije Komisije.

"Prema dostupnim informacijama Ministarstvo poljoprivrede je u komunikaciji s Komisijom dogovorilo inspekciju koja bi trebala svoj nadzor provesti tijekom svibnja 2016. godine, što smatram pozitivnim pomakom. Vjerujem da će se u nadzoru utvrditi kako su mjere koje provodi Hrvatska dostatne te da više neće biti ograničenja našim proizvođačima svinjetine za neometan pristup europskom i svjetskim tržištima mesa", rekla je Petir, navodi se u priopćenju.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙