FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP odobrio dodatni bescarinski uvoz maslinovog ulja iz Tunisa, ali uz jamstva za europske proizvođače

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/STRASBOURG, 26. veljače 2016. (Hina) - Kako bi se pomoglo tuniskom gospodarstvu, Europski parlament podržao je da se Tunisu dopusti dodatni bescarinski izvoz ukupno 70.000 tona djevičanskog maslinovog ulja u EU 2016. i 2017., ali uz uvjet da Europska komisija kontinuirano prati učinke te mjere na tržištu i revidira je ako se utvrdi da nanosi štetu europskim proizvođačima te osigura da se ulje doista uvozi iz Tunisa, objavio je Europski parlament.

"Tunis je jako napredovao od Arapskog proljeća i jedna je od rijetkih zemalja koja je doista ostvarila demokratsku tranziciju. Tunis je bio meta terorističkih napada upravo zato što je na putu konsolidiranja demokracije. Ti napadi imali su strašan utjecaj na turistički sektor i šire gospodarstvo u vrijeme dok su se Tunižani već borili s teškom gospodarskom krizom, praćenom visokom stopom nezaposlenosti među mladima i obrazovanima. Zato je važno da EU izrazi svoju solidarnost s tuniskim narodom. Želimo da Tunis uspije i moramo pomoći konkretnim mjerama kako bismo odmah dali poticaj njegovu gospodarstvu", kazala je francuska izvjestiteljica Marielle de Sarnez (ALDE) u raspravi prije glasovanja u četvrtak

Zastupnici su podržali uvođenje dvogodišnje bescarinske kvote za uvoz 35.000 tona djevičanskog maslinovog ulja na godinu iz Tunisa 2016. i 2017. To ne znači da će se povećati ukupni uvoz ulja iz Tunisa jer će EU ukinuti carine na maslinovo ulje koje Tunis već izvozi u EU, ističe Europski parlament.

Kako bi se umirilo europske proizvođače maslinovog ulja, zastupnici su u odluku unijeli dodatne zaštitne mjere. Europska komisija morat će tako kontinuirano pratiti učinke te mjere na tržištu i revidirati je ako se utvrdi da nanosi štetu europskim proizvođačima, kao i strogo pratiti uvoz kako bi se osiguralo da je ulje obuhvaćeno kvotom doista proizvedeno i izvezeno izravno iz Tunisa.

Odbacili su također razmatranje mogućeg produljenja te izvanredne mjere nakon isteka roka dd dvije godine.

Maslinovo ulje glavni je tuniski izvozni poljoprivredni proizvod i o njemu ovisi petina tuniske radne snage u poljoprivredi.

Po prethodnom dogovoru s EU-om, Tunis već ima kvotu za bescarinski izvoz djevičanskog maslinovog ulja u EU od 56.700 tona godišnje. EU je 2014./2015. uvezao 145.200 tona maslinovog ulja iz Tunisa, 32.000 tona 2013./2014. i 111.400 tona 2012./2013.

EU je najveći svjetski proizvođač, potrošač i izvoznik maslinovog ulja. U zadnjih pet godina, EU je proizveo 69 posto, potrošio 57 posto i izvezao 65 posto svjetse proizvodnje maslinovog ulja. Ukupna proizvodnja u EU iznosi 1.430.800 tona. Najveći proizvođači su Španjolska (835.000), Grčka (300.000) i Italija (220.000), navodi Europski parlament.

U raspravi o ovom prijedlogu sudjelovali su i hrvatski zastupnici Ivan Jakovčić (IDS, ALDE) i Marijana Petir (HSS, EPP).

"Premda imam mnogo rezervi podržat ću uvođenje hitnih autonomnih trgovinskih mjera za Tunis. Glasovat ću za te mjere jer je u dokumentu precizirano da će se od godine do godine sustavno pratiti što se događa na tržištu maslinovog ulja u EU. Dobro je što je amandman kojim smo tražili takvo praćenje tržišta prihvaćen. No upozoravam da će uvoz maslinovog ulja, na prvom mjestu, korist donijeti posrednicima na europskom tržištu, a mnogo će manje koristi imati proizvođači maslinovog ulja u Tunisu", rekao je Jakovčić.

"Glasat ću za jer je uvođenje trgovinskih olakšica za Tunis ujedno i politička poruka toj zemlji. Unija treba podržati i pružiti pomoć građanima Tunisa. Ovom odlukom Europski parlament pokazuje da stoji uz Tunis. No još jednom pozivam na oprez kako se zarada od tog posla ne bi u najvećoj mjeri prelila u džepove posrednika na tržištu, a da tek manji dio zarade završi u rukama proizvođača maslinovog ulja u Tunisu", dodao je, kako je priopćio njegov ured.

Marijana Petir zauzela se u svojem istupu za zaštitu interesa hrvatskih proizvođača maslinovog ulja.

Petir je mjeru EU-a za Tunis ocijenila parcijalnom i izrazila zabrinutost da će ona loše utjecati na europske poljoprivrednike.

Složila se kako je Tunisu kao zemlji s još uvijek krhkom demokracijom potrebno pružiti pomoć, između ostalog i gospodarskim mjerama. Upozorila je, međutim, da europska potpora Tunisu ne bi smjela imati negativne posljedice za europske poljoprivrednike, kao što je to bio slučaj s ruskim embargom.

EU zbog ruskog embarga u sektoru poljoprivrede, prema procjenama stručnjaka iz 2014., prijeti gubitak 6,7 milijarda dolara i više od 130.000 radnih mjesta.

Petir je istaknula da će uvoz maslinovog ulja iz Tunisa u EU utjecati na napore EU-a da uredi svoje tržište maslinovim uljem jer su utvrđene degradacije kvalitete uslijed ulaska takvih ulja u EU. Tome treba dodati i činjenicu da EU ima dovoljno svog maslinovog ulja.

Pozvala je stoga da europska pomoć Tunisu bude "razmjerna, kontrolirana i vremenski ograničena", kako se ne bi negativno odrazila na hrvatske i europske proizvođače maslinovog ulja, priopćeno je iz njezina ureda .

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙