FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija pokrenula javnu raspravu o europskom stupu socijalnih prava

Autor: Zrinka Treščec
ZAGREB/BRUXELLES, 8. ožujka 2016. (Hina) - Europska komisija predstavila je u utorak prvi preliminarni nacrt europskog stupa socijalnih prava koji je predsjednik Jean-Claude Juncker najavio prošloga rujna i pokrenula opsežnu javnu raspravu o tom pitanju, priopćeno je iz Bruxellesa.
Javna rasprava trajat će do kraja godine, a sudjelovati mogu svi zainteresirani dionici, predstavnici europskih institucija, nacionalnih tijela i parlamenata, socijalnih partnera, civilnog društva, stručnjaka iz akademske zajednice i građana. Inicijativa je ponajprije usmjerena na eurozonu, a pridružiti se mogu i druge države članice EU-a ako žele.

"Europa još trpi posljedice financijske krize i krize javnog duga: siromaštvo, socijalnu isključenost, nejednakost i visoku nezaposlenost. Istodobno treba osuvremeniti socijalni program i našu socijalnu pravnu stečevinu u skladu s gospodarskim i socijalnim kretanjima 21. stoljeća. To je složen zadatak pa je potrebno opsežno savjetovanje kako bismo u obzir uzeli sva mišljenja. Europskim stupom socijalnih prava jača se ekonomska i monetarna unija, a namijenjen je eurozoni. Međutim, pobrinut ćemo se da i države članice izvan eurozone budu u potpunosti uključene u savjetovanje i omogućiti im da se priključe inicijativi ako žele", rekao je potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.


"Promjena tržišta rada najveći je izazov 21. stoljeća. Globalizacija, digitalna revolucija i novi poslovni modeli znatno su utjecali na to kako radimo. Moramo biti spremni predvidjeti ta kretanja i pojave te utjecati na njih. Moramo si postaviti osnovna pitanja: jesu li socijalne politike Europske unije i država članica u širem smislu dostatne za 21. stoljeće? Kako bismo mogli europski socijalni model učiniti otpornim na buduće promjene? Rasprava koju danas pokrećemo prvi je korak k europskom stupu socijalnih prava", kazala je Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage.


Europskim stupom socijalnih prava utvrdit će se niz temeljnih načela kako bi se podupirali funkcionalni i pravedni sustavi socijalne skrbi i tržišta rada u eurozoni.


U proteklih 15 godina pokazalo se da trajna neravnoteža u jednoj ili više država članica može ugroziti stabilnost cijele eurozone. U izvješću petorice predsjednika "Dovršetak europske ekonomske i monetarne unije" istaknuto je da je veći naglasak na zapošljavanju i socijalnoj učinkovitosti nužan dio opsežnijeg postupka uzlazne konvergencije prema otpornijim ekonomskim strukturama u europodručju.


Rezultati rasprave upotrijebit će se za izradu konačnog nacrta europskog stupa socijalnih prava i pomoći u utvrđivanju opsega budućeg djelovanja te potrebe za njim.

Pročišćena verzija europskog stupa socijalnih prava trebala bi biti predstavljena početkom 2017. godine.

Kada stupi na snagu, europski stup socijalnih prava trebao bi postati referentni okvir za analizu zapošljavanja i socijalnih sustava u državama članicama koje obuhvaća te za pokretanje reformi na nacionalnoj razini. Trebao bi poslužiti i kao kompas pri ponovnoj uspostavi konvergencije u eurozoni, navodi Komisija.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙