FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škrlec pozvao Ministarstvo poljoprivrede da odustane od podrške korištenju glifosata

Autor: Ivan Šaravanja
ZAGREB/BRUXELLES, 3. ožujka 2016. (Hina) – Europarlamentarac Davor Škrlec u otvorenom je pismu pozvao ministra Davora Romića da promijeni odluku o podršci Ministarstva poljoprivrede prijedlogu Europske komisije o produljenju dozvole za korištenje potencijalno kancerogenog glifosata, priopćio je njegov ured u četvrtak.
Europska komisija će 7. i 8. ožujka, na Stalnom Odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu, produljiti dozvole za korištenje glifosata do 2031. godine, stoji u priopćenju.

Zbog toga je Davor Škrlec danas uputio otvoreno pismo ministru Davoru Romiću kojim traži preispitivanje stajališta Ministarstva poljoprivrede o daljnjoj uporabi glifosata.

„Kao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu, pozivam našeg ministra da razmotri podršku prijedloga Komisije te se založi u interesu zdravlja građanki i građana Republike Hrvatske, kao i svih građana EU-a, za smanjenje autorizacijskog razdoblja na tri do pet godina s ciljem provedbe relevantnih istraživanja s konkretnim rezultatima o štetnosti glifosata“, navodi Škrlec u pismu.

„Prvenstveno se pozivam na Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja je definirala glifosat kao potencijalno kancerogenu tvar te je zabrinjavajuće kako su brojni instituti i agencije, uključujući i američke (EPA, FDA), identificirali prisutnosti glifosata u zraku, vodi, hrani te ljudskom urinu i krvi. Također, treba ukazati na blisku povezanost herbicida na osnovi glifosata i GMO sjemena koja predstavlja rizik za zdravlje i okoliš. S obzirom na činjenicu kako su sve županije RH proglašene zonama slobodnim od GMO-a, dodatan je argument u prilog neopravdanosti podržavanja prijedloga o glifosatima od strane Hrvatske", naglasio je Škrlec.

Grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, čiji je član i zastupnik Škrlec, pokrenula je ovog tjedna kampanju kojom žele utjecati na ukidanje dosadašnje licence za daljnju upotrebu glifosata u Europskoj uniji, čije trajanje ističe u lipnju ove godine.  Glifosat je kemikalija koju pronalazimo u herbicidima i koja je nedavno postala najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena. Zeleni upozoravaju kako ta kemikalija, između ostalog, narušava ljudsko zdravlje i predstavlja prijetnju biljkama i životinjama.

Protest nevladinih organizacija
 
Skupina nevladinih organizacija predvođena austrijskom organizacijom Global 2000 objavila je u srijedu da je podnijela tužbu protiv Monsanta i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) zbog izvrtanja znanstvenih analiza kako bi dokazali da kontroverzan pesticid glifosat nije opasan za zdravlje. Europska komisija podržala je obnovu dozvole nakon EFSA-ine ocjene u studenom prošle godine.  

"Imamo razloga smatrati da su europske vlasti i industrija pokušali putem pogrešnih interpretacija analiza zadržati glifosat na europskom tržištu unatoč kancerogenim učincima za ljude", rekao je odvjetnik organizacije Global 2000, Josef Unterweger, prenosi France Presse.

Global 2000 i druge nevladine organizacije predbacuju EFSA-i da je kopirala zaključke njemačke agencije BfR (Savezni institut za procjenu rizika), koja ih je pak preuzela od Monsanta, unatoč grubom nepoštivanju znanstvene metodologije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je u ožujku da je taj pesticid "vjerojatno" kancerogen. Po tužiteljima, epidemiološka istraživanja WHO-a utvrdila su 50 posto veći rizik od raka limfnih čvorova kod ljudi koji rade s glifosatom.

Tužbe su podnesene u Beču i Berlinu i odnose se i na BfR, navodi Global 2000 u priopćenju.

(Hina) xis yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙