"S obzirom na to da su neki proizvodi prijavljeni Europskoj komisiji prije više od 18 mjeseci, zanima me koji je trenutačni status procesa zaštite navedenih proizvoda?", pitala je Šuica Komisiju.
"Kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane brinem se o kvaliteti hrane, ali i zaštiti porijekla naših proizvoda. Kako bismo senzibilizirali europsku javnost, hrvatski zastupnici uvrstili su neke od naših zaštićenih proizvoda u razne događaje u Europskom parlamentu. Tu su se našli i baranjski kulen, i dalmatinski pršut i neretvanski narančini, ali i pelješka vina" , izjavila je Šuica.
Međutim, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, korčulansko, krčko i šoltansko maslinovo ulje, paška janjetina i zagorski puran, hrvatski su proizvodi koji čekaju da se Europska komisija izjasni po pitanju zaštite istih kao autohtonih hrvatskih proizvoda.
"Kada smo pristupali Europskoj uniji, često smo znali reći da će Unija puno toga doprinijeti Hrvatskoj, ali i Hrvatska Uniji. Proizvodi zaštićenog podrijetla pravi su primjer gdje Hrvatska, pored svoje kulturne baštine, doprinosi raznolikosti i bogatstvu Europe. Nemojmo zaboraviti i vrhunska hrvatska vina i zemljopisna područja u kojem ona nastaju. Prava je šteta što susjedi iz Slovenije ulažu prigovore u procesu dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode - slavonski kulen, poljički soparnik i varaždinsko zelje - te se nadam da će se i te procedure ubrzo završiti", zaključila je Šuica.
Hrvatska na razini EU-a ima zaštićeno devet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Uz dalmatinski pršut i istarski pršut/istrski pršut, registrirani i zaštićeni naziv na zajedničkom EU tržištu imaju krčki pršut, ekstra djevičansko maslinovo ulja sa Cresa, neretvanske mandarine, ogulinsko kiselo zelje, baranjski kulen, lički krumpir i drniški pršut.