FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski i slovenski europarlamentarci posjetili nuklearku Krško

Autor: Luka Fiamengo
LJUBLJANA, 5. veljače 2016. (Hina) - Skupina zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske i Slovenije posjetila je u petak nuklearku Krško gdje su se upoznali s njenim radom i istakli važnost suradnje dviju država u upravljanju njome.
Posjet je organizirao nekadašnji gradonačelnik Krškog i bivši predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS), a sada eurozastupnik Franc Bogovič, a od slovenskih eurozastupnika pozivu su se odazvali  Milan Zver i Romana Tomc, oboje iz Slovenske demokratske stranke (SDS).
Od hrvatskih eurozastupnika s radom nuklearke koja je u slovensko-hrvatskom vlasništvu su se prilikom upoznali Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Ivana Maletić, iz HDZ-a, te  Marijana Petir (HSS).
Šuica je nakon posjeta izjavila kako je nuklearka u Krškom dobar primjer suuradnje dviju država, te da očekuje kako će suradnja ubuduće biti još bolja.
"Očekujem novi smjer, novi put i bolje odnose u rješavanju različitih pitanja, od migracijske politike do arbitraže", kazala je Šuica, kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.
Slovenski eurozastupnik Milan Zver, nekadašnji ministar obrazovanja u bivšoj vladi Janeza Janše, pohvalio je dobru suradnju s hrvatskim kolegama u Europskom parlamentu, rekavši da se na taj način može pomoći dvjema državama u rješavanju otvorenih pitanja.
Europarlamentarci su u Krškom govorili s direktorom nuklearke Stanom Rožmanom, članom uprave Hrvojem Perharićem, ravnateljem slovenske agencije za radioaktivni otpad Tomažom Žagarom, predsjednikom nadzornog odbora nuklearke Kažimirom Vrankićem i potpresjednikom istog odbora Martinom Novšakom, te članom nadzornog odbora Josipom Lebegnerom.
Eurozastupnik Franc Bogovič je kazao da je u razgovorima s vodstvom nuklearke dotaknuta i tema produženja njezina životnog vijeka i moguće gradnje drugog bloka, što ostaje za vidjeti s obzirom na stanje u elektroenergetskom sektoru.
Prema europskim propisima, države same odlučuju o tome kakav im je energetski miks potreban kako bi održali stabilnu energetsku situaciju, kazao je Bogovič.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙