FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo 31 program volontiranja u nacionalnim parkovima i parkovima prirode

Autor: Marina Bujan
ZAGREB, 9. prosinca 2015. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo je u srijedu projekt "Volontiraj", kroz koji je osmišljen 31 program volontiranja u svih 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, pozivajući građane da se prijave za volontiranje u parkovima. 

 Ministarstvo je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 osmislilo i pokrenulo program volontiranja u jedanaest parkova prirode i osam nacionalnih parkova, istaknuto je u Lugarnici Bliznec u Parku prirode Medvednica, gdje je projekt predstavljen.  Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove parkova provode u zaštićenim područjima. 

 Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode. Većina programa volontiranja održavat će se tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja, jer su tada najintenzivnije aktivnosti u parkovima vezano za istraživanja, uređivanje staza, rad s posjetiteljima i slično. Neki će se provoditi i u zimskim mjesecima, poput programa zimskog prebrojavanja ptica "Pticopazitelj" koji počinje u siječnju u Kopačkom ritu. Sve o programima dostupno je na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode. 

 Koordinator Projekta integracije u EU Natura 2000 Igor Kreitmeyer istaknuo je kako je, samo četiri dana od pokretanja internetske stranice s informacijama o programu, zaprimljeno već više od 75 prijava. Osmišljen je 31 volonterski program, kroz koje će volonteri, primjerice, uređivati poučne staze, obnavljati suhozide, pratiti populacije dupina, pomagati u prebrojavanju ptica, brinuti o planinskim biljkama ili sudjelovati u izradi umjetničkih instalacija na otvorenome, rekao je Kreitmeyer

 Parku prirode Medvednica provodit će se čak četiri programa volontiranja - dva programa za monitoring Natura 2000 vrsta, jedan za srednjovjekovnu manifestaciju na Medvedgradu te jedan volonterski program vezano uz sustav praćenja posjećivanja.

 Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari rekla je da je i sama bila volonter u Parku u kojemu je sada ravnateljica. "Radila sam 11 mjeseci u Ustanovi i to mi je bilo predivno vrijeme u kojem sam se odmah po dolasku zaljubila u svoj posao, vrijeme u kojem sam imala priliku mnogo naučiti, puno raditi, povezati se sa kolegama u našoj zemlji, a i izvan Hrvatske", rekla je Malić-Limari. 

 Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep kazao je kako su projekt pokrenuli zbog toga što su proteklih godina imali brojne upite o mogućnosti volontiranja u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Rekao je kako hrvatskih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode godišnje posjeti gotovo 3 milijuna gostiju, a među njima su mnogi zaljubljenici u prirodu koji i osobno žele doprinijeti brizi o parkovima. 

(Hina) xbma ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙