FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO: svake godine 420.000 smrti izazvane zdravstveno neispravnom hranom

Autor: Renata Tomašević Virovec
ŽENEVA, 3. prosinca 2015. (Hina) - Najmanje 600 milijuna ljudi na godinu ili svaki deseti u svijetu razboli se od zdravstveno neispravne hrane, a umire ih 420.000, među kojima su čak trećina djeca do pet godina, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

U prvom svjetskom izvješću o bolestima izazvanima neispravnom hranom, WHO poziva vlade i prehrambenu industriju da poboljšaju inspekcije i nadzor proizvodnje hrane od farme, preko tvorničke hale do stola. 

Bolesti prouzročene bakterijom kakva je Salmonella, zatim virusima, parazitima, otrovima i kemikalijama, uglavnom izazivaju prolazne simptome poput mučnine, dijareje, povraćanja. No one mogu također izazvati dugoročne bolesti kakve su rak, bubrežne ili jetrene bolesti, epilepsija, artritis, navodi UN-ova agencija. 

Gotovo 600 milijuna ljudi oboli svake godine, a umire 420.000 od zdravstveno neispravne hrane, od čega 125.000 djece mlađe od pet godina. 

"Dosad smo se borili protiv nevidljivog neprijatelja, protiv duha", kazao je dr. Kazuaki Miyagishima, direktor WHO-a u odjelu za sigurnost hrane, zoonoze (bolesti i infekcije koje se sa životinja prenose na čovjeka) te za bolesti izazvane hranom. 
Ti su podaci "vrlo konzervativna procjena, uvjereni smo da je stvarna brojka veća", kaže Miyagishima. 

Neispravno postupanje u lancu proizvodnje hrane može imati dalekosežne posljedice jer ako su u nekoj zemlji izvoznici hrane slabi standardi to pogađa i države uvoznice. Nadalje, neispravno rukovanje, primjerice kad je riječ o uličnim prodavačima, problem je u brojnim zemljama. 

"Mnogo je bolje ulagati u edukaciju uličnih prodavača nego ih kažnjavati", ističe dr. Arie Hendrik Havelaar sa sveučilišta University of Florida. 

Zdravstveno neispravna hrana izaziva bolesti diljem svijeta, no najveći broj oboljenja i smrtnosti događa se u zemljama u razvoju. Stanje je najteže u Africi i jugoistočnoj Aziji, gdje je i najveća stopa smrtnosti, 320.000.

Za usporedbu, u Europi je WHO zabilježio smrt 5000 osoba, odnosno 9000 u Amerikama. 
Dijareične bolesti najodgovornije su za oboljenja i smrti izazvane hranom - 550 milijuna oboljelih i 230.000 smrti na godinu. 
Djeca su najteže pogođena dijarejom: 220 milijuna oboljelih i 96.000 smrti na godinu.  
Dijareju često izaziva konzumacija sirovog ili nedovoljno kuhanog/pečenog mesa, zatim konzumacija jaja, svježih proizvoda te mliječnih proizvoda kontaminiranih norovirusom, bakterijom Campylobacter, netipičnim salmonelama i enteropatogenom E. coli.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙