FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: prisjećanje na akademika Ikića, osnivača Imunološkog zavoda

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 16. studenoga 2015. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u ponedjeljak komemorativni sastanak u spomen na akademika Dragu Ikića, istaknutog hrvatskog imunologa i utemeljitelja Imunološkog zavoda u Zagrebu u povodu prve godišnjice njegove smrti.

Najznačajnija dostignuća akademika Drage Ikića su proizvodnja cjepiva i interferona te suradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je u Imunološkom zavodu osnovala svoja dva referentna centra, rekao je predsjednik HAZU Zvonimir Kusić .

"Cjepiva proizvedena u Imunološkom zavodu imala su uspjeha na svjetskom tržištu, a danas je teško zamislivo da bi Hrvatska u proizvodnji bila kompetitivna na svjetskoj razini. Hrvatskoj imunologiji akademik Ikić stvorio je znanstvenu, nastavnu i tržišnu bazu. Njegovo djelo je nadišlo hrvatske okvire i rijetko tko je iz naše sredine uspio na svjetskoj razini steći takav ugled kao akademik Ikić“, nalgasio je Kusić.

O zaslugama akademika Ikića kao direktora Imunološkog zavoda govorio je akademik Dragan Dekaris rekavši kako je Ikić bio uspješan zahvaljujući svojoj viziji proizvodnje cjepiva, seruma i interferona koju je znao i ostvariti.

"Akademik Ikić pokrenuo je razvoj i proizvodnju bakterijskih i virusnih cjepiva te humanog leukocitnog interferona, kao i široku primjenu humanih diploidnih stanica u proizvodnji virusnih cjepiva. Novi sojevi virusa (Edmonston-Zagreb) za proizvodnju cjepiva prihvaćeni su od Svjetske zdravstvene organizacije i distribuirani u velikom broju zemalja".

Dekaris je posebno je istaknuo zasluge akademika Ikića u stvaranju cjepiva protiv poliomijelitisa, ospica i rubeole.

Ikić je bio član brojnih međunarodnih udruženja te objavio oko 250 znanstvenih i stručnih radova iz područja imunologije, virusnih i bakterijskih cjepiva te interferona. Za svoj rad dobio je niz nagrada i priznanja. Direktor Imunološkog zavoda bio je od njegova osnutka 1961. do umirovljenja 1982. godine. Za redovitog člana HAZU izabran je 1977. godine.

Akademik Drago Ikić rodio se 2. srpnja 1917. u Foči, a umro je u Zagrebu 19. studenog 2014..


(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙