FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija: Dalek put do potrebnih standarda kvalitete u zdravstvu

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 3. prosinca 2015. (Hina) - Da bi se došlo do akreditacije bolnica za određene medicinske postupke treba uvesti i zadovoljiti potrebne standarde kvalitete, a do toga je još dalek put, ocijenio je u četvrtak ravnatelj Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu Ivan Švajger na drugoj nacionalnoj konferenciji "Kvaliteta i sigurnost u zdravstvu".

Švajger je rekao kako je pripremljen novi zakon o akreditaciji i kvaliteti u zdravstvu, u kojemu se proširuje sustav praćenja kvalitete, pa će se osim praćenja ishoda medicinskih postupaka, odnosno liječenja pacijenata, pratiti i kvaliteta svega ostalog što je potrebno za funkcioniranje zdravstvenog sustava, a to podrazumijeva skrb o kvaliteti medicinske opreme, infrastrukture i javne nabave.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija rekao je kako su u praćenju kvalitete najvažniji ishodi liječenja, no praćenje kvalitete obuhvaća sve ono što utječe na rezultat liječenja a to su prostor, oprema i kadrovi te medicinski procesi.

Kao jednu od potvrda kvalitete rada Korolija je naveo znatno bolju iskorištenost opreme i veću učinkovitost medicinskog kadra u prvih osam mjeseci ove godine, što je dovelo do toga da je broj usluga u bolnicama porastao za 11 posto. To znači da je u bolnicama pregledano i liječeno 900.000 pacijenata više, a u nekim bolnicama i klinikama, poput Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, broj usluga porastao je čak 30 posto, naglasio je Korolija.

Govoreći o ulozi Hrvatske liječničke komore (HLK) u planiranju ljudskih potencijala u zdravstvu, njezin predsjednik Trpimir Goluža rekao je kako Komora nudi partnerski odnos svim dionicima kako bi se sustav održao na sadašnjoj razini i napravio iskorak u poboljšanju kvalitete. HLK ima resurse, znanje i želju da aktivno participira u podizanju kvalitete zdravstenog sustava, no pitanje je želi li ih zdravstvena administracija u tome angažirati, kazao je.

Goluža smatra da treba izraditi vremensko-kadrovske normative, više pozornosti posvetiti stručnoj izobrazbi liječnika, kao i rezultatima stručnog nadzora koji obavlja HLK, a koje Ministarstvo zdravlja ne prihvaća, pa ti nalazi često ostanu "mrtvo slovo na papiru".

Podsjeća kako je dosad iz Hrvatske otišlo oko 300 liječnika, dok je potvrdu o odlasku tražilo njih oko tisuću. prosječne dobi 35 godina. S obzirom da je prosječna dob specijaliste 55 godina, a odlaze mladi ličenici, to govori da je kadrovska perspektivna ugrožena, pa je krajnje vrijeme da se nešto poduzme, rekao je Goluža.

(Hina) xmt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙